Topman BolsWessanen getuigt voor rechter

Bestuursvoorzitter A. Zondervan van BolsWessanen is volgende week maandag een van de eerste getuigen bij het gerechtelijk vooronderzoek naar de handel met voorkennis in opties van het Amstelveense drank- en voedingsmiddelenconcern. Tot de getuigen behoort ook J. Kuiper, inmiddels topman bij de Amsterdamse zakenbank MeesPierson.

Rechter-commissaris mr. F. Salomon zal Zondervan met name aan de tand voelen over de gang van zaken rond de tussentijdse publicatie van de tegenvallende winstontwikkeling bij BolsWessanen medio '95. Kuiper, die eind deze maand moet verschijnen bij de rechter-commissaris was destijds topman van de Optiebeurs, waar de voorkennisaffaire speelde.

Er zijn in totaal negen verdachten, onder wie drie optiehandelaren, vier beleggers en T. van N. voormalig groepsdirecteur business development bij BolsWessanen, die tot 1 november vorig jaar in functie was. De optiehandelaren en beleggers zouden in 1994 en 1995 op grote schaal hebben gehandeld in put-opties van het drank- en voedingsmiddelenconcern.

Het onderzoek spitst zich toe op de gebeurtenissen op 3 juli 1995, toen er explosieve handel plaatsvond in deze afgeleide instrumenten. Daags daarna stelde het concern de winstprognose voor geheel 1995 naar beneden bij. Dat leverde de kopers van de put-opties op papier een voordeel op van ongeveer een miljoen gulden.