Tien doden bij nieuw geweld Tamil Tijgers

NEW DELHI, 11 FEBR. De Tamil Tijgers hebben vanmorgen bij een overval in het noorden van Sri Lanka vijftien politieagenten doodgeschoten. Het incident deed zich voor in het dorp Suganawali in het district Polonnaruwa.

Tien agenten raakten gewond bij de overval. Of er ook slachtoffers zijn gevallen onder de Tamil Tijgers, die strijden voor een eigen Tamil-staat in het noorden en oosten van Sri Lanka, was niet duidelijk.

Intussen maakte de regering van Sri Lanka vandaag bekend dat een Cypriotisch vrachtschip, dat zondag voor de oostkust van het eiland was aangehouden op verdenking van wapensmokkel naar de Tamil Tijgers, toestemming heeft gekregen zijn reis te vervolgen. Er is niets verdachts aan boord gevonden van The Carribean Queen.

De Sri-Lankese marine had het schip en zijn 28-koppige Cubaanse bemanning zondag naar Trincomalee opgebracht omdat het instructies had genegeerd om te stoppen. The Carribean Queen zou niet hebben gereageerd op radioboodschappen van de marine, die vervolgens het schip vervolgens onder vuur nam zodat het in brand vloog. De bemanning, van wie niemand gewond raakte, verklaarde naderhand dat het schip van Calcutta op weg was naar Cyprus via Colombo.

De strijd tussen de Tamil Tijgers en de regering van Sri Lanka, die hooguit bereid is een vergaande vorm van autonomie aan de Tamil-minderheid te verlenen, blijft bijna dagelijks levens kosten. In totaal zijn er sinds 1983, toen de Tijgers voor het eerst naar de wapens grepen, al ruim 50.000 mensen om het leven gekomen.

Voor president Chandrika Kumaratunga en haar regering vormt de oorlog een bron van frustraties. Wat er ook wordt geprobeerd, een einde aan de oorlog komt er niet nader door. Het vredesoverleg dat ze na haar aantreden in 1994 begon werd na enkele maanden eenzijdig door de Tamil Tijgers opgezegd. Ook de grote militaire campagne van eind 1995 en begin 1996, die onder andere resulteerde in de inname van de noordelijke stad Jaffna, een bolwerk van de Tijgers, heeft echter de vrede niet dichterbij gebracht. De Tamil Tijgers van Vellupillai Prabhakaran trokken zich terug in de jungle en vochten van daaruit door.

Een plan om lokale verkiezingen te houden in het noorden van Sri Lanka moest onlangs wegens de instabiele situatie tot nader order worden uitgesteld. Datzelfde geldt voor een ambitieuze grondwetshervorming om het land te decentraliseren en de verschillende regio's en etnische groepen meer autonomie te verlenen. Door tegenwerking van de voornaamste oppositiepartij, de door Sinhalezen gedomineerde Verenigde Nationale Partij, valt hiervoor op het ogenblik niet de benodigde meerderheid in het parlement te vinden.

    • Floris van Straaten