Recordwinst British Airways

LONDEN, 11 FEBR. British Airways (BA) heeft het derde kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar 1996/97 afgesloten met een recordwinst. Het resultaat voor belastingen steeg van 103 miljoen tot 113 miljoen pond sterling (345 miljoen gulden), zo heeft het Britse luchtvaartconcern gisteren bekendgemaakt. De kwartaalomzet groeide met 6,4 procent tot 2,02 miljard pond.

Analisten hadden het resultaat niet zo hoog ingeschat, zeker gezien de koersstijging van het pond sterling en de stijging van de brandstofprijzen. KLM moest vorige week over het laatste kwartaal van vorig jaar een sterke verslechtering van haar resultaat melden, juist als gevolg van de duurdere kerosine. Het bedrijfsresultaat zakte van 75 miljoen tot een verlies van 19 miljoen gulden en het nettoresultaat van plus 102 miljoen tot min 7 miljoen gulden.

De duurdere brandstof zorgde bij BA wel voor een val van het bedrijfsresultaat van 131 miljoen tot 21 miljoen pond. De brandstofrekening viel in het derde kwartaal 33 procent hoger uit. Zonder de gestegen kerosineprijzen zou het bedrijfsresultaat met 23 procent omhoog zijn gegaan, een gevolg van meer passagiers en vracht.

Bestuursvoorzitter Sir Colin Marshall verklaarde dat het kalenderjaar 1996 een jaar van groei en recordwinsten is geweest in de luchtvaartindustrie. Hij verwacht dat 1997 eenzelfde gang van zaken zal laten zien. Het driejarige efficiency-programma, waarvoor BA een miljard pond heeft uitgetrokken, zal met kracht worden voortgezet, aldus Sir Colin.

Over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar steeg de winst voor belasting van 543 miljoen tot 583 miljoen pond. De omzet nam in deze periode toe met 8,2 procent tot 6,41 miljard pond.

Omdat BA tien jaar geleden werd geprivatiseerd biedt het bedrijf de komende tien dagen op elke retourvlucht Londen-New York per Concorde tien tickets voor tien pond aan, die anders 5400 pond kosten. (ANP)