Opnieuw rellen in Baskenland; ETA doodt rechter Hoge Raad Spanje

MADRID, 11 FEBR. De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft gistermiddag rechter Rafael Martínez van de Spaanse Hoge Raad voor de deur van zijn huis in Madrid doodgeschoten.

Vanmorgen is in de Baskische stad Tolosa Francisco Arratibel doodgeschoten, die in de jaren tachtig met ETA heeft onderhandeld over het vrijlaten van ontvoerde zakenmensen. De moord gisteren op Martínez volgde op de ontploffing gisterochtend van een zware autobom van ETA in de Zuidspaanse stad Granada, waarbij een persoon werd gedood.

De moord op Martínez wordt in direct verband gebracht met het onderzoek van de Hoge Raad naar de leiding van Herri Batasuna (HB), de 'politieke arm' van ETA. Deze wordt beschuldigd medewerking te verlenen aan de acties van ETA.

Enkele uren voordat Martínez werd vermoord, werd in een buitenhuis in Baskenland het lijk aangetroffen van Eugenio Aranburu, een van de HB-leiders. Hij zou gistermiddag voor de Hoge Raad hebben moeten verschijnen. In verklaringen legde Herri Batasuna de schuld van zijn dood bij de “repressie van de staat” en roemde hem als 'gevallene in de strijd'.

De Hoge Raad begon vorige week met het verhoor van de 25 leden tellende partijtop van HB. Van de partijleden, die weigeren voor de Hoge Raad te verschijnen, zijn inmiddels zes leden gearresteerd. De afgelopen weken groeide de vrees dat rechters van de Hoge Raad een doelwit van ETA zouden worden, na aanhoudende dreigementen door woordvoerders van Herri Batasuna aan het adres van de rechterlijke macht. Verschillende rechters en raadsheren erkenden gisteren dat er angst heerst binnen de Spaanse tribunalen, maar dat het gerechtelijk vervolgen van ETA zal doorgaan.

Gisteravond ontstonden opnieuw rellen in Pamplona en een aantal Baskische steden. Jonge ETA-aanhangers wierpen barricades op en richtten vernielingen aan. Omstanders die het straatgeweld bekritiseerden werden aangevallen. Er werden drie arrestaties verricht. Dit weekeinde was het reeds onrustig in en rond Baskenland na de dood van een gevangene die in Madrid in voorarrest zat op verdenking van medewerking aan een terreurcommando van de ETA. De nieuwe golf van ETA-geweld is in Spanje in brede kring veroordeeld. “Terreur is de enige taal die ETA spreekt”, aldus de Spaanse vice-premier Alvarez Cascos. Het kabinet blijft bij de voorwaarde dat ETA de wapens neer moet leggen voordat kan worden onderhandeld.

    • Steven Adolf