Opnieuw neo-nazi voor geweld opgepakt

ROTTERDAM, 11 FEBR. Een 20-jarige neo-nazi uit Alphen aan den Rijn is aangehouden op verdenking van mishandeling. De rechts-extremist zou zijn betrokken bij de mishandeling van een asielzoeker na een vergadering van de extreem-rechtse partij CP'86 in een partycentrum in Rotterdam-zuid op 2 november.

Na afloop van de vergadering, die was belegd door het Rotterdamse CP'86-raadslid M. Freling en het Haagse CP'86-raadslid S. Mordaunt, achtervolgden neo-nazi's enkele asielzoekers die toevallig passeerden. Een cameraploeg van RTL4 legde de achtervolging vast.

De rechts-radicalen hadden de zaal in Rotterdam onder valse voorwendselen gehuurd. Freling en Mordaunt stelden een nieuw bestuur in nadat zij eerder door CP'86 waren geroyeerd. Daarmee was de scheuring in de extreem-rechtse partij een feit.

Eerder dit jaar hield de politie zeven neonazi's aan in verband met de mishandeling van een 22-jarige Hagenaar van Hindoestaanse afkomst in Schiedam op 9 november. Een groepje rechts-radicale skinheads sloeg de Hagenaar bij het NS-station Schiedam/ Rotterdam-west in elkaar. De neonazi's kwamen van een bijeenkomst van rechts-extremisten in een café in het centrum van Schiedam. Vier verdachten's zitten nog vast.

Een speciaal rechercheteam onderzoekt de gebeurtenissen in Rotterdam-zuid en Schiedam.

De bijeenkomsten veroorzaakten veel ophef doordat leider J. Glimmerveen van de Nederlandse Volks Unie fel van leer trok tegen onder meer het GroenLinks-Kamerlid Singh Varma en hoofdredacteur J. Schinkelshoek van de Haagsche Courant. (ANP)