O.J. moet nog eens $ 25 miljoen betalen

WASHINGTON, 11 FEBR. De jury in het civiele proces tegen O.J. Simpson heeft de voormalige sportheld en acteur gisteren opgedragen om de nabestaanden van zijn ex-vrouw Nicole en haar vriend Ronald Goldman nog eens 25 miljoen dollar te betalen. Vorige week had de jury Simpson al verantwoordelijk gesteld voor de dubbele moord en hem betaling van 8,5 miljoen dollar aan smartegeld opgelegd.

De zaak-Simpson is met de jury-uitspraak van gisteren echter nog altijd niet voorbij. Rechter Hiroshi Fujisaki moet nog beslissen of de bedragen die Simpson nu moet betalen, in totaal 33,5 miljoen dollar, wel redelijk zijn. Hij heeft de bevoegdheid ze eventueel te verminderen - als hij dat niet doet zal Simpson de rest van zijn leven met grote schulden kampen.

Naar verwachting zullen Simpsons advocaten de rechter bovendien vragen om de hele zaak alsnog ongeldig te verklaren, omdat hij onrechtmatig bewijsmateriaal zou hebben toegelaten. Ten slotte kan Simpson nog tegen het vonnis in beroep gaan. Al met al kan de zaak nog jaren voortduren.

Nadat de jury Simpson vorige week verantwoordelijk had gesteld voor de gewelddadige dood van Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman, richtte het vervolg van het proces zich op de draagkracht van Simpson. Volgens Californisch recht moet als straf opgelegde schadevergoeding een afgeleide zijn van de financiële situatie van de aangeklaagde. Volgens Simpsons aanklagers is zijn totale bezit nu 15,7 miljoen dollar waard, mede omdat hij zijn faam jaarlijks voor zo'n drie miljoen dollar te gelde zou kunnen maken. Volgens Simpson zelf is van zijn vermogen niets meer over. Zijn advocaten betoogden dat hij na het vonnis van vorige week en de daaraan verbonden betaling van smartegeld al 9,3 miljoen dollar rood komt te staan.De jury hechtte blijkbaar geen geloof aan die bewering. Met elf stemmen tegen één besloten de juryleden als straf een schadevergoeding op te leggen, bovenop het smartegeld van 8,5 miljoen dat als compensatie was bedoeld voor toegebracht leed en gemaakte kosten. Met tien stemmen tegen twee stelde de jury de bedragen vast: 12,5 miljoen dollar te betalen aan de familie van Goldman, en 12,5 miljoen aan “de nalatenschap van Nicole Brown Simpson” - waarvan de twee kinderen van Simpson en zijn ex-vrouw de begunstigden zijn. De kinderen wonen bij hun vader, vergeefs hebben de ouders van Nicole hem in een rechtszaak de voogdij betwist. Simpson was gisteren niet in de rechtszaal aanwezig toen de jury de hoogte van de schadevergoeding bekendmaakte.