Noorwegen geïnteresseerd in Nederlandse marinefregatten

OSLO, 11 FEBR. Noorwegen heeft interesse in het ontwerp van de Nederlandse luchtverdedigingsfregatten die bij de werf De Schelde in Vlissingen zijn besteld.

Nederland bouwt vier fregatten om de commandofregatten De Ruyter en Tromp aan het einde van de eeuw te vervangen en twee S-fregatten eerder af te stoten. De Noorse minister van defensie J. Kosmo verklaarde na het gesprek met zijn Nederlandse collega Voorhoeve gistermiddag dat het Nederlandse ontwerp hem aantrekt omdat de fregatten modern zijn en gemakkelijk met verschillende wapensystemen uit te rusten. Hij zei dat Noorwegen behalve in het bouwen van vijf à zes fregatten geïnteresseerd is in de aanschaf van onderzeeboten. Ook daarbij toonde hij interesse voor het Nederlandse ontwerp uit de Walvis-klasse van RDM.

Minister Kosmo zei dat Noorwegen zoekt naar schepen waarop wapensystemen kunnen worden gebouwd die 'interoperabel' zijn.

Ook hebben de twee ministers mogelijkheden besproken voor samenwerking bij de keuze van een opvolger van het F16-jachtvliegtuig. Noorwegen en Nederland werken samen bij de modernisering van een groot deel van de F16-vliegtuigen die zij beide bezitten.

Toen minister Voorhoeve werd gevraagd naar de prijs van de schepen sprak hij eerst over 700 miljoen gulden per stuk en daarna over 500 miljoen dollar. Dat betekent bij de huidige koers een verschil van 225 miljoen gulden. Toen minister Kosmo het bedrag van 500 miljoen dollar hoorde keek hij vlug de andere kant op. Aan Noorse journalisten verklaarde hij later dat over zo'n bedrag niet eens meer te onderhandelen valt.

    • Willebrord Nieuwenhuis