Malone uit top van kabelbedrijf TCI

NEW YORK, 11 FEBR. John Malone van de Amerikaanse kabelmaatschappij TCI heeft een stapje opzij gedaan en treedt af als president. Zijn opvolger is Leo Hindery, afkomstig van een klein kabelbedrijf in San Francisco.

Malone blijft aan als chief executive officer en voorzitter van de raad van commissarissen. Ook is Malone, samen met de familie van de oprichter van Tele-Communications Inc., nog steeds de machtigste aandeelhouder. Hindery (49) wordt echter binnengehaald als degene die de dagelijkse leiding in handen krijgt.

TCI, gevestigd in Denver, is de grootste kabelexploitant in de VS en heeft meer dan 14 miljoen abonnees. Het bedrijf stond tot voor kort vooraan bij het experimenteren met nieuwe vormen van communicatie. Een zwak derde kwartaal leidde tot kritiek van beleggers. TCI, dat bovendien 70.000 abonnees kwijtraakte aan satelliet-tv, maakte een ommezwaai bekend. Het bedrijf ontsloeg 2500 man, draaide investeringen terug en Malone heeft in een geruchtmakend interview gezegd dat het terugkeert naar de kernactiviteiten.

Hindery is topman van InterMedia Partners, een bedrijf met 1,4 miljoen kabelabonnees en de negende in grootte in de VS. TCI heeft een minderheidsbelang in het bedrijf. Hindery wordt geprezen om zijn efficiënte management en een bewonderenswaardige kasstroomgroei bij InterMedia. Dat laatste is precies waar het op het moment bij TCI aan schort. TCI heeft een schuld van 14,5 miljard dollar in de boeken staan en het verlies van 70.000 abonnees leidde dan ook onmiddellijk tot verlaging van zijn kredietstatus.

Hindery heeft aangekondigd het abonneebestand in eenheden van een paar miljoen op te delen. Hij denkt dat dat veel beter werkt. Zijn taak is het abonnee-aantal en de kasstroom op te voeren. Hindery staat bekend als een man die dag en nacht op kantoor schijnt te zijn, als een goede bemiddelaar en als iemand die openstaat voor goede ideeën, ongeacht van wie die afkomstig zijn.