Klopjacht op separatisten in Xinjiang

PEKING, 11 FEBR. De Chinese autoriteiten in de provincie Xinjiang zijn een klopjacht begonnen op Oeigoerse demonstranten die zich hebben uitgesproken voor een onafhankelijke islamitische staat.

De Chinese gewapende volkspolitie zou tot dusver al dertig Oeigoeren hebben terecht gesteld. De klopjacht volgt op het uitbreken, vorige week, van ongeregeldheden in de Westchinese provincie Xinjiang. Daarbij zijn volgens de laatste berichten minstens tachtig doden en honderd gewonden gevallen.

Dat heeft de leider van een naar het naburige Kazachstan uitgeweken groep Oeigoerse nationalisten vandaag gemeld. Yusupbek Mukhlisi van het Verenigd Nationaal Revolutionair Front van Oost-Turkestan - gevestigd in Almatay, de hoofdstad van Kazachstan - zei tegen het persbureau Reuter dat ondanks de repressie van de Chinese autoriteiten, de demonstraties in de stad Yining, aan de grens met Kazachstan, zijn voortgezet. De Chinese autoriteiten onthouden zich van ieder commentaar.

Het Turks-islamitische bevolkingsdeel van de stad ging vorige week massaal de straat op om te demonstreren tegen de aanwezigheid van de Han-Chinese bestuurders in de stad. Daarbij zouden zij Chinese medeburgers, die 38 procent van de bevolking van Yining uitmaken, te lijf zijn gegaan. Chinezen die telefonisch werden bereikt, hebben verteld dat de straten in Yining de afgelopen dagen zijn beheerst door opstandige Oeigoeren. Tientallen winkels en auto's zouden in brand zijn gestoken.

Meer dan duizend manschappen van de paramilitaire volkspolitie zouden de omgeving rond Yining inmiddels hebben afgezet en patrouilleren door de stad. De opstand is een der felsten die de afgelopen jaren hebben plaatsgehad in de provincie.

De Oeigoeren in de in naam autonome provincie Xinjiang zijn al jaren verwikkeld in een doorgaans stille strijd met de Chinese autoriteiten. Zij voelen zich in hun religieuze vrijheid beknot en verwijten het communistische regime in Peking een actieve migratiepolitiek die de 'verchinezing' van de overwegend door islamitische Oeigoeren bevolkte provincie voorstaat.

Sinds de val van de Sovjet Unie en de vorming van onafhankelijke islamitische republieken in Tadjikistan, Kyrgizië en Kazachstan - allen grenzend aan Xinjiang - is de strijd voor een eigen Oeigoerse staat toegenomen. In april hadden elders in Xinjiang eveneens demonstraties op grote schaal plaats, die hardhandig werden neergeslagen. De maanden durende klopjacht en 'educatieve' verordeningen die daarop volgden, hadden tot doel de pan-islamitische denkbeelden en separatistische activiteiten voorgoed de das om te doen.