Hof: 15 jaar en 1 mln boete voor Kobus L.

DEN HAAG,11 FEBR. Het gerechtshof van Den Haag heeft Kobus L., alias 'Kobus de Zigeuner', vanmiddag in hoger beroep wegens handel in hard- en softdrugs veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en een boete van 1 miljoen gulden.

Met de uitspraak van het Haagse Hof is binnen een week voor de tweede maal een door het openbaar ministerie gesloten 'deal' met een crimineel gehonoreerd. Net als vorige week vrijdag in Amsterdam - in de zaak tegen de van grootschalige handel in hasj veroordeelde Johan V. - heeft de verdediging vergeefs gepoogd de crimineel met wie door het openbaar ministerie afspraken zijn gemaakt te bestempelen tot 'kroongetuige'. De verdediging wilde op die manier bereiken dat de getuigenis van de crimineel niet zou gelden als bewijs tegen Kobus L. Het juridische instituut van de kroongetuige is namelijk niet in de wet vastgelegd.

Ook het Hof in Den Haag stelde dat het OM zich had gehouden aan de uit 1983 daterende richtlijnen voor deals met criminelen. De afspraken met onder anderen de ex-bodygard van Kobus L., Helio Stewart, waren volgens het Hof niet in strijd met de goede procesorde.

Voorts achtte het Hof de pogingen van het OM om een crimineel in de groep van Kobus L. te laten infiltreren gerechtvaardigd. De infiltratiepoging heeft overigens niet tot resultaat geleid. Volgens het Hof mocht tot bijzondere opsporingsmethoden worden over gegaan omdat andere methoden te weinig opleverden.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde 'Kobus de Zigeuner' in juni 1995 tot twaalf jaar gevangenisstraf en een miljoen gulden boete. Volgens justitie leidde L. een criminele organisatie die grote hoeveelheden soft- en harddrugs naar Nederland smokkelde. De groep van L. zou onder meer verantwoordelijk zijn voor een transport van 357 kilo cocaïne in mei 1991.