'Het blijft hard als ze je hele bedrijf leeghalen'

Terwijl elders in Boekel het carnaval in volle gang is, is de varkensveiling veranderd in een executieplaats. Vanwege de varkenspest in de omgeving moeten hier deze week 30.000 varkens gedood worden.

BOEKEL, 11 FEBR. Het bedrijf heet Animo. In normale tijden is het een varkensveiling. Nu de varkenspest Boekel en omgeving in haar greep heeft is het de executieplaats geworden waar deze week 30.000 varkens hun vroegtijdig einde vinden in het kader van de gisteren gestarte preventieve ruiming. Dat gebeurt in speciale wagens tussen kettingen waarop 10.000 volt met 3.000 ampère staat. Op enige afstand is een stuk landbouwplastic gelegd omgeven met dranghekken. Slechts van daar af mag worden gefilmd en gefotografeerd door de in witte plastic overalls gestoken journalisten die in twee bussen zijn aangevoerd.

“Dit is de laatste kans daarna moet het ook echt zijn afgelopen met die camera's”, heeft de leider van de ruimingacties dr. H.J. Postema van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees van tevoren gezegd. “Ik hoop dat u uw beelden in het nette houdt.” Door de strategische opstelling van het zeil is een blik in de executiewagens onmogelijk en is dus het moment van de eigenlijke dood niet waar te nemen, want aldus Postema, “optisch ziet het er allemaal niet zo mooi uit”.

In een fractie van een seconde is het vonnis voltrokken. Dan ploffen aan het einde van de wagens de varkenslijken op het harde beton. Soms flapperen de oren nog wat na en is er nog een laatste beweging te zien tengevolge van de krachtige impulsen van de stroom. “De beesten”, aldus Postema, “zijn echter echt dood.” Vervolgens worden de kadavers door een grijper opgepakt en in vrachtwagens geladen. Uit sommige varkens gutst het bloed door de gaten die door de tanden van de grijper zijn gemaakt. Met de vrachtwagens, die voordat ze het terrein verlaten ter ontsmetting van de wielen door een bak water met een oplossing van 2 procent natronloog moeten rijden, worden ze vervolgens naar de destructor in Son gereden. Gisteren werden op deze manier ongeveer 4.000 varkens gedood. Dat aantal zal gaande de week worden opgevoerd. Dat gaat dag en nacht door.

Bij de operatie zijn vele honderden mensen betrokken. In vijf dagen tijd zullen, naar wordt gehoopt, de 30.000 varkens van de 26 bedrijven in het met varkenspest besmette gebied zijn geruimd. Het gaat om varkens waarvan niet vaststaat dat ze met de pest zijn besmet. Zeugen die aan het biggen zijn worden totdat hun moederschap een feit is met rust gelaten. De biggen worden naar de woorden van Postema in royalclasswagens, die verwarmd zijn, naar Animo gereden om er te worden doodgeschoten.

En terwijl hier de wagens des doods hun werk doen viert in Boekel in café 't Menneke de raad van elf het carnaval, zijn de meeste huizen in het hermetisch afgesloten gebied met kleurige guirlandes versierd en trekt in Venhorst, de plaats waar de eerste pesthaard werd gevonden, de optocht uit met als veelgebruikt motto “Pielen zonder wielen” wat verwijst naar het verbod om wegens het besmettingsgevaar met rijdend materieel mee te doen. “Maar ja”, zegt de vrouw van varkenshouder H. van Oort, “dat haalt de druk wat van de ketel, want het is bijzonder emotioneel wat hier gebeurt”. De zoon staat intussen, verkleed met een slaapmuts, de media te woord. De familie moest haar zeven sappig ogende en kraakheldere hobbyvarkens offeren, daarvoor krijgt ze een schadevergoeding van 1.770 gulden.

Een paar kilometer verderop is het bij varkenshouder P. van den Berg een af- en aanrijden van vrachtwagens die zijn 4.100 vleesvarkens ophalen. “De maatregel is terecht, de overheid heeft voor de juiste aanpak gekozen, maar het blijft hard als je je hele bedrijf ziet leeghalen. Het duurt zeker wel een half jaar voordat we het weer hebben opgebouwd”, aldus de varkensboer. Op de ruilverkavelingsweg voor zijn bedrijf door de akkers rijdt een vrachtwagen richting Animo. Eruit klinkt een schamel gejammer. Het is alsof ook de dieren zich bij het onvermijdelijke hebben neergelegd.

    • Max Paumen