Fransen gunnen FN plaats in parlement

PARIJS, 11 FEBR. Zeventig procent van de Fransen vindt dat het Front National zetels in het parlement zou moeten bekleden. De extreem-rechtse partij, die zondag in het Zuidfranse Vitrolles een vierde stadhuis veroverde, is niet vertegenwoordigd in de Assemblée Nationale.

Volgens een enquête, die vandaag is gepubliceerd in Le Parisien, spreken de Fransen deze opinie uit zonder zelf te willen stemmen op de partij van Jean-Marie Le Pen. 56 procent is zelfs bang voor de rol van het Front National. 70 procent meent dat het FN racistisch is en een gevaar voor de democratie vertegenwoordigt (64 procent). Niettemin verwacht 60 procent dat het Front in toenemende mate een rol in de nationale politiek gaat spelen.

In Frankrijk zijn de discussies doorgegaan over oorzaken en gevolgen van de FN-overwinning van zondag, toen Cathérine Mégret, de echtgenote van de landelijke tweede man van het Front National, met 52,5 procent van de stemmen tot burgemeester werd gekozen van het industriestadje Vitrolles. Volgens Philippe Séguin, neo-gaullistische voorzitter van de Assemblée Nationale, is het “Front National als een thermometer, daar filosofeer je niet over, die lees je af.”

Anderen, zoals minister Gaudin, die burgemeester is van het naburige Marseille en verantwoordelijk is voor stadszaken, is tot de tegenaanval overgegaan. Volgens hem komt het Front National helemaal niet meer voor de gewone mensen op dan de klassieke partijen. “Zij klagen alleen wat harder dan wij over de reële problemen waar de mensen mee zitten.” (In Vitrolles is de werkloosheid de laatste jaren opgelopen tot boven de twintig procent.)

In deze stad zelf bleef de politie verscherpt patrouilleren nadat tientallen jongeren vannacht auto's in brand hadden gestoken en winkelruiten ingegooid. Deze jongeren, die protesteerden tegen de overwinning van het Front National, kondigden en mars tegen de discriminatie aan voor vandaag. De echtgenoot van de nieuwe burgemeester maakte met een dertigtal geestverwanten een wandeling door de stad en inspecteerde het stadhuis waar de verslagen socialist Anglade zijn laatste bezittingen weghaalde.