Forse groei Royal Nederland

Royal Nederland Verzekeringsgroep is vorig jaar fors gegroeid. De omzet ging met 11,4 procent omhoog naar bijna 1,5 miljard. gulden. De nettowinst steeg met bijna 60 procent tot 78,7 miljoen gulden.

Met name de schadesector gaf fraaie uitkomsten te zien. Het technische resultaat nam met 80,6 procent toe. Vooral de motorrijtuigenbranche verbeterde sterk, door zowel hogere premies als een dalende schadefrequentie en minder diefstallen.

Alle branches, uitgezonderd transport, droegen vorig jaar bij aan de winst. Enkele grote brandschades in de tweede jaarhelft beïnvloedden het resultaat ongunstig. Voor 1997 verwacht Royal een lagere winst door de toenemende concurrentie op schadegebied. Bij levensverzekering verwacht de groep een voortgaande sterke groei van premie-inkomen en winst.

De totale premie-inkomsten gingen in 1996 van 1.084 miljoen gulden naar 1.237 miljoen. In de schadesector ging het met 2,8 procent omhoog naar 844 miljoen gulden. De premies levensverzekering gingen omhoog van 262 miljoen naar 393 miljoen gulden. De winst van het levenbedrijf verachtvoudigde van 2,2 miljoen tot 17,5 miljoen gulden, ondanks de hoge eerste kosten die horen bij sterke groei. Het verzekerde kapitaal levensverzekering ging van 6.396 miljoen gulden naar 9.164 miljoen. Royal Nederland is voor tweederde eigendom van de Duitse Aachener und Münchener en voor de rest van de Britse Royal Insurance.