FIFA praat over tijdrekken doelman

BONN, 11 FEBR. De doelman is binnen de wereldvoetbalbond FIFA opnieuw punt van discussie. Op 1 maart staat een vergadering op de agenda waarin wordt gepraat over aanpassingen van de spelregels voor doelverdedigers.

Het belangrijkste voorstel is de tijd dat de keeper de bal in de handen heeft alvorens hem weer in het spel te brengen, te bekorten tot vijf seconden. In ruil daarvoor zou hij bij een strafschop voor het fluitsignaal al mogen bewegen.

Dat schrijft Sepp Blatter, secretaris-generaal van de FIFA, in zijn column in het Duitse voetbaltijdschrift Kicker. Volgens hem bestaat er binnen de bond onvrede over met name het tijdrekken van keepers. “Ik heb niets tegen hen, ze hebben het al zo moeilijk. Maar te vaak zie je doelmannen stilstaan met de bal in de handen. Dan drukken ze hem nog even vaster tegen de borst, zwaaien met de armen ten teken dat de spelers weg moeten uit het strafschopgebied, kijken nog eens goed rond en schieten of gooien dan pas de bal weg. Dan is er ondertussen al tien of twintig seconden aan tijd gewonnen.”