Douane en Fiod vingen vaker drugs

ROTTERDAM, 11 FEBR. De douane en de FIOD hebben vorig jaar in de Nederlandse zee- en luchthavens meer drugstransporten onderschept dan in het jaar daarvoor.

Daar staat tegenover dat het aantal in beslag genomen kilo's drugs sterk is gedaald. Volgens de douane komt dat doordat de controles in de havens in de afgelopen jaren zijn verbeterd. Drugssmokkelaars reageren hierop door kleinere partijen te sturen en smokkelroutes te verleggen naar andere landen.

De douane boekte vorig jaar met name succes met de bestrijding van cocaïnesmokkel. Het aantal onderschepte ladingen steeg met 10 procent. Bijna 1.100 partijen cocaïne zijn in beslag genomen. De totale vangst bedraagt 5.002 kilo. In 1995 was dat nog 3.968 kilo. De cocaïne komt in de Rotterdamse haven, waar nog steeds het merendeel van de drugs wordt ingevoerd, in toenemende mate via de klassieke smokkelwijze het land binnen. (ANP)