Doelman Hans Segers bekent leugens over rol in omkopingszaak

WINCHESTER, 11 FEBR. Hans Segers (35) ontpopte zich gisteren voor de rechtbank in Winchester als een leugenaar. De Brabantse voetbaldoelman bekende dat hij de politie verzinsels op de mouw had gespeld. Als verklaring voor de grote sommen geld die op een Zwitserse bankrekening waren gestort, zei Segers dat hij dure auto's stal. Maar gisteren bleek dat het geld afkomstig was van de Maleisische zakenman Heng Suan Lim.

De keeper staat terecht wegens het manipuleren van uitslagen van wedstrijden. Hij zou in het seizoen 1993-'94 in dienst van Wimbledon met opzet ballen hebben doorgelaten. Segers, die speelde voor PSV, Nottingham Forest, Wimbledon en Wolverhampton Wanderers, is de eerste van de vier verdachten die als getuige optreden in de omkopingszaak. Vorige week verklaarde zijn voormalige ploeggenoot John Fashanu niet te willen getuigen. Doelman Bruce Grobbelaar en Lim zijn de andere verdachten.

Segers verzon het verhaal van de autodiefstallen, omdat hij hoopte dat de politie op die manier niet achter de waarheid zou komen. Namelijk dat hij in ruil voor voorspellingen van uitslagen in de Engelse en Nederlandse competitie geld ontving van Lim. Dat kon oplopen tot 4.500 gulden per week. Pas een week voor zijn arrestatie hoorde Segers dat voorspellen op wedstrijden verboden is door de Engelse voetbalbond.

Het viertal aangeklaagden wordt ervan verdacht nauwe connecties te hebben met een Aziatisch goksyndicaat. Uit opnamen van telefoongesprekken bleek dat de vier veelvuldig contact hadden met elkaar, speciaal in de dagen voor belangrijke voetbalwedstrijden. Op de vraag van zijn advocaat Desmond Da Silva of hij ooit een wedstrijd had 'verkocht', zei Segers: “Nee, nooit. Niemand heeft het me ooit gevraagd.”

Voor de vele telefoontjes had hij ook een verklaring. Fashanu en hij hadden beiden buitenechtelijke relaties. Om te voorkomen dat hun vrouwen erachter kwamen, bezorgden ze elkaar een alibi. “Ik speelde geregeld een uit-wedstrijd”, zei Segers wijzend op zijn avontuurtjes. “John dekte me dan.”

Zijn (hoge) inkomsten haalde Segers, behalve uit het voetbal, vooral uit het bedrijf in stropdassen dat hij samen met een Nederlandse vriend had opgezet. Per jaar verdiende hij met de stropdassen ongeveer 450.000 gulden, verklaarde Segers. Het geld verdween voor het grootste gedeelte naar zijn Zwitserse bankrekening, waar ook het geld van Lim op stond. Hij ontdook de belasting. Om de politie op een dwaalspoor te brengen zei hij dat het geld afkomstig was van Jersey.

“Is de man van de belastingen dan in jou geïnteresseerd”, vroeg zijn advocaat hem. “Ik dacht het wel”, lachte Segers gisteren en wees naar een man in de achterste banken in de rechtzaal. “Daar zit Mister Taxman.” (Reuter)