Dode en 22 gewonden; Moslims in Mostar aangevallen

MOSTAR, 11 FEBR. In de stad Mostar in Bosnië-Herzegovina heeft gisteren een groep Bosnische Kroaten een groep moslims aangevallen. Eén moslim werd daarbij gedood en 22 anderen werden gewond, van wie twee ernstig.

In de stad is na het incident, het ernstigste in meer dan een jaar, een nachtelijk uitgaansverbod van kracht geworden. Na het incident hebben de Kroaten hun 'etnische zuivering' geïntensiveerd: binnen enkele uren werden 26 moslim-gezinnen uit hun woning in het Kroatische deel van de stad gezet.

Een groep van enkele honderden moslims verliet gisteren het moslim-stadsdeel en trok de bestandslijn over om in het door de Kroaten beheerste deel van de stad de Liška-begraafplaats te bezoeken. Het was gisteren de tweede dag van het Bajram-feest, waarop moslims hun doden herdenken.

De groep stuitte op een groep van zevenhonderd Kroaten, die in hun stadsdeel een carnavaloptocht hielden. Toen ze de stoet van moslims opmerkten, begonnen de Kroaten hen met stenen te bekogelen en af te ranselen. Er werden schoten gelost. De moslims sloegen op de vlucht. Na het incident bleek een man te zijn doodgeschoten. Meer dan twintig anderen liepen soms ernstige verwondingen op. Onder de gewonden bevinden zich de burgemeester van het moslim-deel van de stad, Šafet Orucevic, en de moefti van Mostar, Seid Smajkic. De laatste liep een kogelwond op. De dode en alle 22 gewonden zijn moslims. De Kroatische radio meldde dat bij het treffen ook achttien Kroaten gewond zijn geraakt, maar dat is niet bevestigd, ook niet door woordvoerders van de Verenigde Naties of de internationale vredesmacht SFOR.

Het incident is een van de ernstigste in Bosnië sinds veertien maanden geleden het vredesakkoord van Dayton werd gesloten. Noch dat vredesverdrag, noch de gemeenteraadsverkiezingen van midden vorig jaar of de parlementsverkiezingen van september hebben de spanning tussen de Kroaten en de moslims van Mostar kunnen verminderen.

De minister van binnenlandse zaken van Bosnië vaardigde na het incident een uitgaansverbod af dat geldt van zonsondergang tot zonsopgang. Gisteravond bleef het, ook nadat Spaanse SFOR-troepen de bestandslijn hadden bezet, in Mostar nog lang onrustig. Er klonken van tijd tot tijd schoten en in de buurt van de bestandslijn stelden moslims zich verdekt op uit vrees vor sluipschutters. In westelijk Mostar, het stadsdeel van de Kroaten, trokken groepen bewapende mannen door de straten.

Woordvoerders van de internationale vredesmacht hebben met woede gereageerd op de aanval van de Kroaten. Vredescoördinator Carl Bildt sprak van “een moorddadige aanval”. “We veroordelen in de krachtigst mogelijke termen de willekeurige moord op onschuldige burgers in Mostar. Dit is moord, en het moet als zodanig worden behandeld”, aldus Bildt.

De afgelopen weken is het in Mostar steeds onrustig geweest, met nieuwe gevallen van verdrijvingen van moslims uit hun huizen en nachtelijke ontploffingen van granaten. (Reuter, AP)