Directeur Russische staatstelevisie ontslagen

MOSKOU, 11 FEBR. President Boris Jeltsin heeft gisteren de directeur van de Russische staatstelevisie ontslagen.

De directeur, Edoeard Sagalajev, werd vorige week in een open brief door diverse hoge functionarissen van de staastszender beschuldigd van het aanwenden van televisiefondsen voor persoonlijke doeleinden en van “een dictatoriaal en willekeurig bestuur”. In een vraaggesprek met de televisie wees Sagalajev de beschuldigingen gisteren van de hand. Hij zei dat de open brief het werk was van “vijanden” die de briefschrijvers tot hun actie hadden aangezet. Niettemin bood hij gisteren zijn ontslag aan president Jeltsin aan, die het prompt aanvaardde en een populaire televisiejournalist, Nikolaj Svanidze, Sagalajevs plaatsvervanger, tot opvolger benoemde.

Sagalajev werd een jaar geleden door Jeltsin tot directeur van de staatstelevisie RTR benoemd, als opvolger van Oleg Poptsov, wiens onafhankelijke en kritische beleid vaak de irritatie van de president had gewekt. Als tv-directeur speelde Sagalajev een belangrijke rol in Jeltsins campagne bij de presidentsverkiezingen. De steun die Jeltsin van de staats-tv kreeg, heeft volgens waarnemers zeker bijgedragen tot zijn herverkiezing.

President Jeltsin benoemde gisteren de chef van zijn veiligheidsraad, Ivan Rybkin, tot zijn persoonlijke afgezant bij de installatie van de nieuwe president van Tsjetsjenië, Aslan Maschadov. Maschadov wordt morgen beëdigd. Moskou erkent Maschadov als winnaar van de Tsjetsjeense presidentsverkiezingen, ook al hamert deze op de Tsjetsjeense onafhankelijkheid die Moskou de Kaukasische republiek niet wil geven. De voormalige chef van Jeltsins presidentiële garde, Aleksandr Korzjakov, is tot parlementariër gekozen in het district Toela. Korzjakov versloeg bij tussentijdse verkiezingen met gemak negen rivalen, onder wie de schaker Karpov, die derde werd. Korzjakov kreeg 26 procent van de stemmen. Korzjakov, ooit boezemvriend van Jeltsin, speelde tot midden vorig jaar in het Kremlin een prominente rol achter de schermen. Hij verloor echter een machtsstrijd met Aleksandr Lebed. (Reuter, AFP, AP)