CDA: verbod op winkels bij tankstations

DEN HAAG, 11 FEBR. Het CDA wil een verbod op het onderbrengen van supermarkten bij benzinestations. Fractieleider Heerma wil daarover op korte termijn een debat met minister Wijers (Economische Zaken).

Dat heeft Heerma vanmorgen gezegd in het Radio 1 Journaal. Aanleiding zijn de plannen van Albert Heijn en Shell om mini-supermarkten bij een groot aantal benzinestations te vestigen. Ook Texaco en Spar hebben aangekondigd binnenkort te komen met mini-supermarkten bij tankstations. Wijers gaat daarmee akkoord, maar volgens Heerma is een flink deel van de Kamer het daarmee niet eens.

“Is dit de samenleving die wij willen?”, aldus Heerma vanmorgen. Hij vreest dat de samenhang in dorpen en wijken verdwijnt als er steeds meer supermarkten in tankstations komen. “We moeten niet over tien jaar wakker worden en ontdekken dat alle winkels weg zijn.”

Heerma meent dat er sprake is van een “fundamentele zaak”. Hij wil een speciaal Kamerdebat. Het CDA zal daarbij een motie indienen om de plannen van Albert Heijn en Shell te dwarsbomen. De CDA-fractieleider hoopt op steun van de VVD. “(...) Wellicht dat de VVD tot voortschrijdend inzicht komt”, zo zei Heerma.

VVD-Kamerlid Van Erp zei vanmorgen desgevraagd niet te verwachten dat de VVD een CDA-motie zal steunen. Van Erp wees erop dat de vestiging van een supermarkt bij een tankstation een zaak is van de gemeente, waar de Tweede Kamer niets over te zeggen heeft. Van Erp vindt wel dat de supermarkten bij de tankstations niet langer open mogen zijn dan tot 10 uur 's avonds, conform de winkelsluitingswet.

Heerma's fractiegenoot Leers heeft over de kwestie al schriftelijke vragen gesteld aan Wijers, evenals de GPV'er Van Middelkoop. Maar de bewindsman liet weten dat de Kamer bij de behandeling van de Winkeltijdenwet zelf heeft aangedrongen op minder strakke regels voor tankstations die “branchevreemde” goederen willen verkopen.

Albert Heijn liet overigens enkele weken geleden weten geen problemen te verwachten over vestiging van mini-supermarkten bij tankstations. Supermarkten en andere winkels mogen in Nederland tot tien uur 's avonds open zijn. “Bij onze proefwinkels bleek de openingstijd ook geen probleem”, aldus een woordvoerder van het concern in Zaandam. De mini-supermarkten bij de Shell-stations moeten de consument een aanvulling bieden op de dagelijkse boodschappen.