Beurs scheert langs 700-grens voor AEX-index

AMSTERDAM, 11 FEBR. Op een haar na miste de AEX-index vanmorgen de grens van 700 punten. Direct na opening noteerde de index 699,40 punten, maar viel daarna weer terug. Een juichstemming over de jaarcijfers van Unilever overheerste de stemming op het Damrak.

AMSTERDAM Een dollar die ruim een cent hoger noteerde op 1,8742 gulden, een betere obligatiemarkt waar de tienjaars rente daalde naar 5,47 procent en een gunstige ontvangst van Unilevers jaarcijfers en het voornemen de chemie-activiteiten te verkopen, waren niet voldoende om de AEX-index de beslissende stap naar de 700-puntengrens te laten maken. Een lager slot op Wall Street zorgde voor tegenwicht. Rond het middaguur noteerde de index 696,43 punten. Dat is 1,39 punten, of 0,2 procent, hoger dan het slot van gisteren.

Unilever trok vanochtend de kar op het Damrak. Handelaren putten zich uit in lof over de jaarcijfers, die een winstgroei van 13 procent lieten zien. Unilever schoot na de publicatie van de cijfers zo'n 21 gulden omhoog. Tegen het middaguur bedroeg de winst nog 17,10 gulden op 330,50 gulden.

Koninklijke Olie was aan het eind van de ochtend weliswaar een rijksdaalder lager op 328,20 gulden, maar de koersprong van Unilever maakte dat meer dan goed. Een hogere opening van Wall Street aan het eind van de middag kan de weg opnieuw openen naar de grens van 700 punten.

Akzo mocht een gulden omhoog naar 283,50 gulden en collega DSM 1,30 gulden naar 180. Hunter Douglas werd 1,90 gulden duurder op 131,80 gulden. Heineken voegde een gulden aan de koers toe op 316,20 gulden en Hoogovens een gulden op 76,30 gulden.

Philips, dat net als Koninklijke Olie overmorgen met de jaarcijfers naar buiten komt, moest wel 1,50 gulden inleveren op 73,20 gulden. Dochter Polygram komt morgen al met de resultaten over 1996. Het muziekfonds was een dubbeltje beter op 79,70 gulden. Uitgever Wolters Kluwer liet 1,40 gulden liggen op 223,40 gulden.

De verdubbeling van de winst bij ingenieursbureau Fugro vorig jaar werd positief ontvangen, maar vormde niet echt een verrassing. De koers ging 60 cent omhoog naar 37,90 gulden. De AMX-midkap index voor midelgrote beursondernemingen ging licht omlaag, van een slot van 1078,50 punten naar 1076,91 punten.

De dollar trok zich, na een aanvankelijke daling gisteren, weinig aan van de opmerkingen van de G7 dit weekeinde dat de munt wel genoeg gestegen is de laatste maanden. Tegen het middaguur noteerde de munt ruim een cent hoger op 1,8745 gulden. Tegenover de yen was de winst minder duidelijk. De dollar was vrijwel onveranderd op 123,13 yen.

Ook het pond sterling trok aan, in navolging van de dollar. De Britse munt noteerde 3,0656 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kreeg het maandag tegen het sluiten van de markt zwaar te verduren. Het Dow Jones-gemiddelde zakte het laatste uur weg tot een niveau van 6806,55 punten, een verlies van 49,25 punten. De technologiefondsen raakten uit de gratie en trokken de koersen daardoor fors onderuit. De schermenbeurs Nasdag leverde 22 punten in.

Beleggers verwachtten dat de Dow Jones pas op de plaats zou maken, na de winsten van de afgelopen weken.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was dicht wegens een nationale feestdag.