Anne Wadman overleden

SNEEK, 11 FEBR. De Friese schrijver Anne Wadman is vorige week donderdag in zijn woonplaats Sneek overleden. Hij werd 77 jaar. Wadman brak door als schrijver na publicatie van zijn boek De smaerlappen in 1963. In een paar weken tijd werden vijfduizend exemplaren van dit boek verkocht. Het handelt over een christelijke onderwijzer die zich aan een leerling vergrijpt.

Na zijn studie Nederlands aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam was Wadman werkzaam als leraar Nederlands in Sneek, Leeuwarden en Groningen. Daarnaast was hij redacteur van Podium en recensent van het Vrije Volk.

Wadman wordt beschouwd als een van de vernieuwers van de Friestalige literatuur. Van De Smaerlappen, Kogels voor een labbekak en Bij de duivel te biecht verschenen ook Nederlandse edities.