Aantal branden steeg in 1996 met een kwart

DEN HAAG, 11 FEBR. Voor het eerst in dit decennium is het aantal branden in Nederland gestegen. Vorig jaar woedden ruim 52.000 branden, een kwart meer dan in 1995. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag zijn bekendgemaakt.

Het droge voorjaar van 1996 is volgens het CBS de belangrijkste oorzaak van de stijging. In de periode januari-april viel slechts eenderde van de neerslag van diezelfde maanden in 1995. Mede daardoor steeg het aantal buitenbranden vorig jaar met dertig procent. April was daarbij de grootste uitschieter, met vier keer zoveel buitenbranden als in diezelfde periode in 1995. Er braken vooral veel berm-, bos- en heidebranden uit, aldus het CBS.

Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat één op de drie meldingen die de brandweer ontving loos alarm betrof. In totaal rukte de brandweer vorig jaar 35.000 keer onnodig uit. Brandmeldinstallaties speelden daarbij een belangrijke rol, aldus het CBS. Ruim negentig procent van deze apparaten bleek verantwoordelijk voor het loos alarm. In vier procent van de gevallen was het loos alarm toe te schrijven aan baldadigheid.

In de jaren negentig lag het aantal branden gemiddeld rond 40.000 per jaar. Een woordvoerder van het CBS kon vandaag niet zeggen of het grote aantal branden van vorig jaar ooit is overtroffen. De definitieve cijfers verwacht het CBS over een half jaar. Daarin zullen alle details over het brandweeroptreden van vorig jaar worden opgenomen.