Wouda 'wat moe', maar zwemt toch een wereldrecord

PARIJS, 10 FEBR. Marcel Wouda voelde zich zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden zwemmen in Parijs moe. Vóór de 400 meter wisselslag nog erger dan erna. Zijn tweede wereldrecord binnen acht dagen deed de gemoedstoestand van de Brabander goed. Wouda keek verbaasd naar het scorebord, dat 4.05,41 toonde. Dat was 0,18 sneller dan de tijd die hij een week eerder in het Duitse Gelsenkirchen had gezwommen, toen opgejaagd door zijn Australische rivaal Matthew Dunn, die maar driehonderdste toegaf.

Nu deed Wouda het zonder tegenstand van betekenis. Geheel op eigen kracht dus, fysiek en mentaal. Welhaast verlegen stak Wouda vanuit het water de vuist omhoog, hij was andermaal de ster van de zwemelite. “Ik voelde me wat moe voor de race, had wel aangekondigd voor een goede tijd te gaan. Maar dit had ik ook niet verwacht. Ik heb bewezen dat die tijd in Duitsland geen toeval was.”

Er was niemand die overigens aan de vorm van Wouda had getwijfeld. Driemaal goud won hij in december bij de EK kortebaan in Rostock. In het nieuwe jaar zette hij de successenreeks rustig voort. Zijn twee wereldrecords en een Nederlandse toptijd (100 meter wisselslag in 54,19) waren de bevestiging dat Wouda goed bezig is. “Ik voel me heel sterk, ongeacht in welke slag”, zei de krachtpatser uit Uden.

De serie wedstrijden in Peking, Gelsenkirchen, Imperia en Parijs leverden Wouda een bedrag van ruim 12.500 gulden op, een wereldrecord was bovendien goed voor 2000 dollar extra. De Australiër Matthew Dunn, enig overgebleven concurrent in de strijd om de wereldbeker, was wel in Duitsland, maar startte niet in Italië en Frankrijk, omdat hij al aan z'n tax was van vier gala's. “Ik heb lekker veel gezwommen”, aldus Wouda. “Dat vind ik ook heerlijk.” Op weg naar de EK in Sevilla is de Mare Nostrum Tour (Barcelona, Nice en Canet) het volgende ijkpunt. “Fantastisch”, zei de zwemmer uit liefhebberij. “Ik zie het langebaan-seizoen met vertrouwen tegemoet.”

Omdat maar twee afstanden per evenement voor de wereldbeker tellen en Wouda zaterdag al zeker was van de eindzege, wilde hij gisteren wel eens iets anders dan wisselslag zwemmen. Een allrounder is dat tenslotte gewend. De PSV'er koos voor de 200 meter vrij en verbeterde prompt het Nederlands record van zijn jonge clubgenoot Pieter van den Hoogenband (1.46,31) met meer dan een seconde tot 1.45,25. Sneller was dit seizoen nog niemand. Zijn tussentijd na 100 meter (51,09) was zelfs van wereldrecordniveau maar de inspanningen eisten hun tol.

Wouda was in Parijs in goed gezelschap. Ook de Rus Denis Pankratov (50 vlinder in 23,35, 100 vlinder in 51,78) en de Duitser Mark Warnecke (50 school in 26,97) lieten zich als nieuwe wereldrecordhouder toejuichen. Voor Pankratov was het weerzien met Parijs een mooie ervaring. Vorig jaar werden twee wereldrecords van de Rus niet erkend omdat door een gebrek aan urineflesjes geen dopingcontroles konden worden uitgevoerd.

Van de andere Nederlandse deelnemers viel Kirsten Vlieghuis het meest op. De Twentse stayer eindigde zowel op de 400 als 800 meter vrij als tweede achter de ongenaakbare Costa-Ricaanse Claudia Poll. Vlieghuis' verrichtingen in Parijs (4.08,89 en 8.30,27) zijn internationaal respectabel. In het wereldbekerklassement eindigde ze als derde. De beloning daarvoor is 2500 dollar. (ANP)