Vendex koopt grote keten schoenwinkels

ROTTERDAM, 10 FEBR. Vendex International (V&D warenhuizen, supermarkten, diensten) koopt Scapino Beheer, met 142 winkels in Nederland marktleider in de verkoop van schoenen. Bij Scapino, dat volgens Vendex “zeer rendabel” is, werken ongeveer 3.000 mensen. De overname past in het streven van Vendex om zijn sterke positie in de Nederlandse speciaalzaken verder te vergroten.

Hoeveel Vendex voor de keten betaalt, wil een woordvoerder van het concern niet zeggen. Ook over de winstgevendheid van Scapino, met hoofdkantoor gevestigd in Assen, bewaart hij het stilzwijgen. “Wij geven geen resultaten van aparte dochterondernemingen.” Het enige dat Vendex over de winstgevendheid wil zeggen is dat de overname van Scapino een positief effect op de winst per aandeel over het lopende boekjaar (dat 1 februari is begonnen) zal hebben.

Naast ruim 140 winkels in Nederland heeft Scapino ook veertien vestigingen in België en vijf in Duitsland. De consumentenomzet van Scapino is 400 miljoen gulden, de netto omzet bedraagt 340 miljoen gulden. Volgens Vendex is 60 procent van de omzet afkomstig uit “scherp geprijsde schoenen en sportschoenen”, terwijl Scapino ook vrijetijds- en sportkleding verkoopt evenals sportartikelen. De winkels hebben een gemiddelde oppervlakte van circa 1000 vierkante meter en zijn gevestigd in de goedkopere B-locaties in de grote steden en kleinere gemeenten.

Vendex zal Scapino onderbrengen in zijn groep speciaalzaken, waarin ook modeformules als America Today en Hunkemöller en gespecialiseerde winkelketens (juweliers, Kijkshop, Hans Anders) zijn ondergebracht. Vendex had nog geen aparte schoenenwinkels onder zijn speciaalzaken. De activiteiten van Scapino zullen worden voortgezet door de bestaande directie.

Voor de medewerkers van Scapino zal de overname geen gevolgen hebben, zo zegt Vendex. Scapino wil het aantal vestigingen de komende jaren “fors” uitbreiden. Scapino is na de oorlog opgezet door de familie Ziengs die naar verluidt nog steeds aandeelhouder is.

Vendex (bijna 11,3 miljard gulden omzet in het boekjaar 1995/96, en bijna 86.000 medewerkers) kondigde vorig maand aan dat het concern deze zomer zal worden opgebroken in een aparte dienstenonderneming, met uitzendbureaus en schoonmaakbedrijven, en een detailhandelsonderneming met de warenhuizen, supermarkten en speciaalzaken.

Vendex besloot tot deze voor Nederland vooralsnog unieke opsplitsing na de aangekondigde overname van de Franse uitzendketen BIS. Het opbreken van het concern moet de waarde van de onderneming voor de aandeelhouders vergroten.