Varkenspest breidt zich uit tot elf Brabantse bedrijven

DEN HAAG, 10 FEBR. Het aantal bedrijven in Noord-Brabant waar varkenspest is geconstateerd is vanmorgen gestegen tot elf. Zaterdag werd de ziekte bij een zevende bedrijf vastgesteld. Dat was in Odiliapeel. Eerder was er al bij twee bedrijven in dit dorp varkenspest aangetroffen, naast drie in het naburige Venhorst en één in Uden.

Gisteren maakte het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij bekend dat er nog twee besmette bedrijven in het gebied rond Venhorst zijn ontdekt en nog één in Volkel. Vanmorgen werd wederom in Odiliapeel bij een bedrijf varkenspest aangetroffen.

De nieuwe besmettingsgevallen vormen voor het ministerie geen aanleiding het ruimingsgebied verder te vergroten, zoals vrijdagavond wel gebeurde.

Vanochtend is de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) begonnen met de preventieve ruiming van alle varkens in een gebied met een straal van twee kilometer rondom het eerste bedrijf in Venhorst, waar de ziekte zich vorige week openbaarde. Bij deze operatie worden 30.000 dieren vernietigd. Ze zullen levend worden afgevoerd naar Venhorst om met stroomstoten te worden gedood in een installatie die daar speciaal voor dit doel is neergezet. De kadavers gaan naar een destructiebedrijf in Son. De wagens die de varkens vervoeren worden regelmatig ontsmet en de wegen worden van tijd tot tijd gereinigd.

De maatregel treft 26 bedrijven. Onbekend is nog hoeveel de ingreep zal kosten. Taxateurs stellen per bedrijf vast hoeveel geld er wordt uitgekeerd. In de loop van de week zal daarover duidelijkheid komen. De schadevergoeding komt uit een fonds waarin bijna honderd miljoen gulden zit. Rijk en landbouwbedrijfsleven hebben daaraan ieder de helft bijgedragen. Als het fonds niet toereikend is, zal het rijk het tekort dekken. Den Haag kan de uitgaven overigens declareren in Brussel.

Het fonds vergoedt alleen de directe schade van het vernietigen van de varkens. Andere kosten, zoals omzetschade en inkomstenderving door leegstand, behoren volgens Landbouw “in beginsel tot het ondernemersrisico”.

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft tot dusver 69 processen-verbaal uitgeschreven wegens overtredingen van het transportverbod voor vee, vlees en mest.

Dit geldt in een straal van twaalf kilometer rondom de besmettingshaarden.