Tadzjiekse minister gegijzeld

DOESJANBE, 10 FEBR. De minister van veiligheid van Tadzjikistan, Saidamir Zoechoerov, is vrijdag in gijzeling genomen door opposanten van het communistische bewind van Tadzjikistan. Hij werd door rebellen ingerekend tijdens overleg over de vrijlating van een aantal eerder in gijzeling genomen buitenlanders.

Niet bekend

Het gijzelingsdrama in Tadzjikistan begon vorige week dinsdag, toen een groep rebellen van de islamitische oppositie vier militaire waarnemers van de Verenigde Naties - twee Zwitsers, een Oostenrijker en een Oekraïener - in gijzeling namen. Later werden ook vier Russische journalisten en hun chauffeur en vier medewerkers van de VN-hulporganisatie UNHCR in gijzeling genomen.

De gijzelnemers behoren tot een groep die trouw is aan Rizvon Sadirov, die vroeger lid was van de oppositie, zich daar later van losmaakte en zijn trouw betuigde aan president Rachmonov, maar zich later weer van hem afscheidde. De groep gijzelnemers wordt geleid door Sadirovs broer. Hij eist in ruil voor de vrijlating van de gijzelaars de ongehinderde doorgang van rebellen die zich nu in Afghanistan bevinden. Onder hen bevindt zich Rizvon Sadirov. De regering heeft beloofd op de eisen in te gaan en de rebellen per helikopter uit Afghanistan op te halen en hen af te zetten bij hun basis in Tadzjikistan. Maar die belofte is nog niet nagekomen.

De gijzelcrisis heeft hulporganisaties ertoe gebracht zich uit Tadzjikistan terug te trekken. Het Rode Kruis staakte vorige week donderdag alle operaties in Tadjikistan en de VN evacueerden zaterdag al personeel.