Spaarders weer slaags met politie; Veel gewonden bij rellen in Albanië

TIRANA, 10 FEBR. In de Albanese stad Vlorë zijn vandaag voor de zesde opeenvolgende dag rellen uitgebroken, waarbij volgens de eerste berichten vijftig gewonden vielen. Het afgelopen weekeinde gebruikte de politie in drie Albanese steden geweld tegen demonstraties van gedupeerde spaarders.

In Vlorë vielen het afgelopen weekeinde al een dode en veertig gewonden. Vandaag gingen de betogers in Vlorë opnieuw massaal de straat op. Ze gingen de politie met stenen te lijf. Ze dreven een groep agenten op een heuvel bijeen en bekogelden die met straatkeien. Andere agenten werden klemgezet tegen een gebouw, ontwapend en tot op het ondergoed uitgekleed, waarna hun kleding, hun gummiknuppels en hun schilden werden verbrand. Hun vuurwapens vielen in handen van de demonstranten. Enkele duizenden betogers omsingelden het politiebureau. Terwijl ze voor de deur barricades opwierpen, vluchtten de agenten naar het dak om vandaar de demonstranten met stenen te bekogelen.

In Albanië wordt al wekenlang betoogd door mensen die hun geld hadden belegd in dubieuze investeringsfondsen, die reusachtige rentepercentages beloofden en die sinds begin dit jaar een voor een failliet gaan. In Tirana trad de politie zaterdag hard op tegen mensen die zich opmaakten om naar het centrale Skanderbegplein te gaan voor een betoging. Later meldde de oppositie dat drie van haar leiders door de politie waren mishandeld. Een van hen, de socialist Kastriot Islami, zei dat hij was geslagen door een aantal politieagenten. Ze sleepten hem naar een auto, waarin hij nog eens door acht agenten werd afgerost.

Het Albanese ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende aanvankelijk dat leiders van de oppositie waren aangehouden; hun was slechts “verzocht” naar het politiebureau te komen. Later heette het dat de politie hen “in bescherming” nam toen ze “door enkele individuen werden lastiggevallen”.

In Fier trad de politie zaterdag hard op tegen mensen die compensatie eisten voor hun verloren gegane spaargeld. Het ergste geweld werd gisteren gebruikt in Vlorë. De politie gebruikte hagel, rubberkogels en waterkanonnen tegen tienduizend betogers. Later werd gemeld dat een man daarbij aan een hartaanval was gestorven. Ooggetuigen zeiden dat de man voor zijn dood was mishandeld door de politie en bloedde toen hij werd weggedragen.

(Reuter, AP, AFP)