Shell halveert produktie raffinaderij in Berre

Shell France heeft besloten de produktie van haar raffinaderij in Berre bij Marseille bijna te halveren om het overaanbod van vooral benzine in Frankrijk te reduceren. De jaarlijkse verwerking van 6,5 miljoen ton ruwe olie in Berre wordt teruggebracht naar 3,5 miljoen ton. Een van de twee 'catkrackers' op de raffinaderij wordt gesloten.

Deze beslissing maakt deel uit van een grote herstructurering om het rendement van de raffinagessector in Europa te verbeteren. In december maakte de Koninklijke/Shell Groep bekend dat haar raffinaderij in Cressier (Zwitserland) wordt verkocht, dat een nieuw produktiecentrum voor smeermiddelen in Parijs wordt gevestigd en fabrieken in Frankrijk, Duitsland en Engeland worden gemoderniseerd. Shell France wilde vandaag nog niet reageren op een commentaar van Franse vakbonden dat de inkrimping van de produktie in Berre een extra verlies van 150 arbeidsplaatsen zou betekenen. Onlangs maakte Shell al bekend dat 330 banen in Berre zullen verdwijnen.