Schmidt-musical terug in theater

AMSTERDAM, 10 FEBR. De musical Heerlijk duurt het langst van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink komt terug in het theater. In oktober 1998 gaat een nieuwe uitvoering in première, waarin Jenny Arean en Jasperina de Jong beurtelings de rol spelen die in de oerversie werd vertolkt door Conny Stuart.

Door de dubbele bezetting van de hoofdrol kan worden voldaan aan de voorwaarde van beide cabaretières om elk niet vaker dan drie avonden per week te hoeven optreden; de rest van het ensemble speelt wekelijks alle zes voorstellingen die op het schema staan.

Heerlijk duurt het langst ging op 2 oktober 1965 in première en staat in de theaterhistorie te boek als de start van de Nederlandse musicaltraditie. Het record van 543 gespeelde voorstellingen is door een musical van Nederlandse makelij nooit geëvenaard. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink hebben later vaak verklaard dat ze het genre destijds nauwelijks kenden. De schrijfster was door producent John de Crane aanvankelijk benaderd voor de vertaling van een Amerikaanse musical. “Zo lang ik zelf nog zoveel ideeën heb,” antwoordde ze, “voel ik niet de geringste behoefte om iets te vertalen. Goeiemiddag, meneer Kramer.” Dat bracht De Crane op het idee haar om een originele musical te vragen.

“Een blijspel met liedjes,” noemde Annie Schmidt het resultaat. Het bevatte klassiek geworden nummers als Zeur niet en 't Is over, gezongen door Conny Stuart, Op een mooie pinksterdag door Leen Jongewaard en André van den Heuvel en Kom Kees, 't is maar tijdelijk door Leen Jongewaard.

De nieuwe versie wordt opgezet door producent Gislebert Thierens, die zijn carrière begon als assistent van wijlen De Crane. Het plan ontstond nadat een Amsterdams amateurgezelschap vorig voorjaar aantoonde dat Heerlijk duurt het langst - in tegenstelling tot wat werd gedacht - nog geen gedateerde indruk maakte.

Beoogd regisseur Berend Boudewijn staat straks voor de taak twee verschillende voorstellingen te ensceneren, aldus Thierens, al was het maar door de uiteenlopende zangstemmen van Jenny Arean en Jasperina de Jong.