Rosendaler scoort voor 'Latijns' Feyenoord

ROTTERDAM, 10 FEBR. De filmmuziek van Modonna's Evita schalde door het vrijwel lege stadion toen drie Zuidamerikanen zich opwarmden voor een spannend potje Nederlands bekervoetbal. Don't cry for me Argentina was weliswaar niet bestemd voor verdediger Fernando Picun - hij komt uit Uruguay - de Rotterdamse voorliefde voor latijnse voetballers is er niet meer minder om.

Picun was gisteren invaller in de wedstrijd tegen RKC, net als de Argentijnse midvoor Tati Montoya. Zij maakten hun debuut op de Nederlandse velden, nadat Henk Vos voor het enige doelpunt had gezorgd.

Een volksjongen uit Roosendaal kopte zijn elftal naar een 1-0 overwinning. Dankzij de veel bekritiseerde Vos plaatste Feyenoord zich voor de kwartfinales van het nationale bekertoernooi. Met gebruinde benen en extra ingevette haardos had de aanvaller gedurende vijf kwartier schijnbaar doelloos rondgelopen. Zijn winnende treffer deed de hoon van het legioen verstommen. Vos stond bij de tweede paal en werd op zijn wenken bediend door Pablo Sánchez, de beste Argentijn.

De Brabantse inbreng bij Feyenoord werd versterkt door de rentree van Jean-Paul van Gastel. De spelverdeler werd vorig najaar tijdens de competitiewedstrijd tegen PSV van het veld gedragen met een gebroken scheenbeen. Tegen RKC voetbalde hij tachtig minuten met wisselend succes. Gebrek aan wedstrijdritme kon zijn techniek en zijn spelinzicht niet verdoezelen. Van Gastel moet meer lijn brengen in het rommelige spel van Feyenoord, dat verdedigend weinig fouten maakt maar aanvallend nog tekort schiet.

Van Gastel is de gedoodverfde opvolger van Ronald Koeman, die aan het eind van dit seizoen stopt met voetballen. De 33-jarige vedette heeft zich in zijn laatste jaar ontwikkeld tot het verlengstuk van de trainersstaf. Koeman heeft zes jaar in Barcelona gewoond en mag die ervaring in het veld uitwisselen met zijn Zuidamerikaanse medespelers. Over een half jaar zal trainer Arie Haan zichzef tot nieuwe tolk benoemen. Hij volgt momenteel een spoedcursus Spaans en wees gisteren fijntjes naar zijn talenknobbel. “Na Engels, Duits en Frans kan dat er ook nog wel bij.”

Volgens Haan is de zoektocht in Brazilië, Uruguay en Argentinië een logisch gevolg van het wanbeleid van de spelersvakbond. Voor betaalbare versterkingen is hij gedwongen over de grens te kijken. “De VVCS moet eerst iets doen aan de salarissen van Nederlandse voetballers. Spelers van Vitesse en Roda krijgen geld waar jullie alleen maar van kunnen dromen. En Feyenoord kan die jongens echt niet betalen. Tien miljoen is tegenwoordig niks meer.”

In plaats van Roy Makaay en Marco van Hoogdalem maakt Feyenoord goede sier met minder bekende grootheden uit Argentinië en sinds vorige week ook uit Uruguay.De eerste keus is onbetaalbaar, de tweede keus wordt aandachtig en geheimzinnig gescout voordat zij een contract krijgt aangeboden. Aanvankelijk waren de criticasters sceptisch over de meerwaarde van Sánchez en Patricio Graff. In de loop van het seizoen heeft het Argentijnse tweetal zich ontwikkeld tot volwaardige basispelers. Argentina Argentina, luidt de nieuwe jubelkreet in vak S.

Tegen RKC zag de geblesseerde Graff hoe zijn maatje Sánchez tot man van de wedstrijd werd uitgeroepen. De nieuwe nummer tien stak volgens zijn trainer met kop en schouders boven de rest uit, waarmee niets te veel was gezegd. De flegmatieke Sánchez oogt traag en kon aanvankelijk het hoge tempo niet bijbenen. Als zogenaamde schaduwspits toont hij zich de laatste tijd echter zeer vernuftig. Tegen RKC zag Sánchez een fantastische halfvolley ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Even later slalomde hij door de vijandelijke verdediging, maar miste zijn schot de juiste richting. De beslissende voorzet op het hoofd van Vos was voor Sánchez zijn verdiende loon.

De invalbeurten van Pikun en Montoya werden door het publiek met een ovatie begroet. Voor een eerste, afgewogen beoordeling waren hun optredens van te korte duur. Verdediger Pikun beperkte zich gedurende tien minuten tot risicoloos breedtespel. Aanvaller Montoya onderscheidde zich met een felle demarrage en een listige voorzet op de vrijstaande Giovanni van Bronckhorst, de enige Feyenoorder afkomstig uit de eigen opleiding. Geboren Rotterdammer of niet, Van Bronckhorst verzuimde zijn club aan een tweede treffer te helpen. Voor de zevende keer dit seizoen won Feyenoord met de kleinst mogelijke score.

Het verschil tussen RKC en Feyenoord zat hem gisteren vooral in de inbreng van de Zuidamerikanen. De typische voetbalhumor van beide trainers kwam na afloop aardig overeen. Haan repte over de geslepen messen van Picun, wiens meedogenloze tackles volgens de coach bewonderd gaan worden in de Kuip. Collega Bert Jacobs van RKC zei te twijfelen aan de achtergrond van de vier Zuidamerikanen. “Misschien zijn het wel afstammelingen van doodgewone Europeanen die na de oorlog op de vlucht zijn geslagen.”

    • Jaap Bloembergen