'Rechtbank voor megazaken kan in bank in Drachten'

DRACHTEN, 10 FEBR. Het leegstaande kantoor van de Nederlandsche Bank in Drachten is een geschikte locatie voor een megarechtbank. Dit schrijft de Drachter burgemeester P. van der Zaag in een brief aan minister Sorgdrager (Justitie).

Sorgdrager is voorstander van een rechtbank die goed is uitgerust voor grote en qua rechtsvoering 'zware' processen. Volgens de minister vergt een proces zoals vorige week tegen de door de Amsterdamse rechtbank voor grootschalige handel in hasj veroordeelde Johan V., in een korte periode veel inzet van personeel, ondersteunende diensten en beveiliging. Van der Zaag zoekt zelf actief naar een passende huisvesting voor het kantoor van DNB, dat in 1991 werd geopend.

De Nederlandsche Bank bracht het aantal regiokantoren terug van veertien naar vier. Omdat Drachten te noordelijk lag, gaat het bankgebouw, dat voor vijfentwintig miljoen gulden werd gebouwd, dicht. Uiterlijk in 2000 moet het verkocht zijn, maar hoe eerder er een nieuwe bestemming voor wordt gevonden, hoe beter, aldus Van der Zaag.

“Ik las in de krant dat de minister overweegt om ergens een megarechtbank te bouwen. Ik heb haar laten weten dat hier een al prachtige locatie te koop staat. Ik kan natuurlijk alleen bemiddelen, want het gebouw is niet van de gemeente. Maar DNB heeft me gevraagd of te acquireren.”

Volgens de Drachter burgemeester is het bankgebouw “superveilig”. “Daarom kostte het ook vijfentwintig miljoen. Beneden in de beveiligde kelderruimtes, waar de goudstaven lagen, zou je rechtszittingen kunnen houden. Je kunt hier honderd procent veilig zitten, zonder enig gevaar van buitenaf. Er kunnen tien tot twaalf auto's naar binnen rijden en er is veel kantoorruimte. Bovendien wonen er twee bewakers bij het gebouw.”

Justitie gaat eerst inventariseren welke faciliteiten een megarechtbank moet hebben en welke locaties geschikt zijn. Halverwege dit jaar zal daarover een advies aan de minister worden uitgebracht. “Na dat onderzoek hoort Van der Zaag meer”, aldus een woordvoerder van Justitie.