Palestijnen en Israel gaan verder praten

TEL AVIV, 10 FEBR. De onderhandelingen over verdere uitwerking van het akkoord van Hebron beginnen komende zondag in de grenspost Eres. Dat is gisteren besloten tijdens een ontmoeting tussen de Israelische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat in Eres, aan de vooravond van het bezoek van Netanyahu aan Washington.

In de praktijk komt dat neer op het begin van onderhandelingen over de eindoplossing van het Israelisch-Palestijnse geschil volgens de daartoe in het autonomie-akkoord van Oslo uitgezette richtlijnen. Acht onderhandelingsteams zullen zich over alle uitstaande problemen buigen, inclusief verdere Israelische ontruiming van gebied op de Westelijke Jordaanoever en de aanleg van een Palestijnse haven in Gaza.

Arafat is vandaag naar Hebron gevlogen om toe te zien op de voorbereidingen voor de ontvangst van de vrouwelijke Palestijnse gevangenen - 23 in totaal - die naar verwachting morgen op vrije voeten komen. Onder deze Palestijnse vrouwen zijn er enkelen die wegens dodelijke terroristische aanslagen door militaire rechtbanken tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. De organisatie van slachtoffers van Palestijnse terreur spande gisteren bij het Hooggerechtshof een procedure aan om de vrijlating van vrouwelijke Palestijnse gevangenen met “joods bloed aan hun handen” te voorkomen, maar haar verzoek werd vandaag afgewezen. De minister van Justitie, Zachi Hanegbi, weigert het gratieverzoek van deze categorie gevangenen te tekenen. Maar Netanyahu heeft al laten weten dat wel te doen. Enkele ministers zijn van mening dat 14 Israeliërs die wegens het vermoorden van Palestijnen zware straffen uitzitten gratie moeten krijgen indien alle vrouwelijke Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld.

Gisteren zijn zeven Israelische soldaten in het westelijk deel van de Israelische 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon gewond. De eenheid viel in een door Hezbollah opgezette hinderlaag en werd daarna met raketten en mortieren bestookt. Dit incident heeft de discussie over unilaterale Israelische ontruiming van de veiligheidszone verder aangescherpt. Een pressiegroep met leden van Likud en de Arbeidspartij is onder bepaalde voorwaarden voor het verlaten van Libanon.