Overlijden van Duitse geen gevolg van BSE

HAMBURG, 10 FEBR. De 41-jarige Duitse vrouw die vorige maand overleed aan Creutzfeld Jakob heeft die ziekte niet opgelopen als gevolg van het eten van BSE-besmet vlees. Dat heeft autopsie, waarvan de uitslag dit weekeinde werd vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid in Noordrijn-Westfalen, uitgewezen.

Volgens het autopsierapport stierf de vrouw, die verpleegd werd in het academisch ziekenhuis van Kiel, in januari aan de traditionele vorm van Creutzfeld Jakob, een ziekte die de hersenen aantast en doorgaans optreedt bij bejaarde mensen. Omdat het sterfgeval hier een aanmerkelijk jongere vrouw betrof, werd een verband gelegd met de gekke-koeienziekte BSE. In Groot-Brittannië is een aantal mensen overleden aan een vorm van Creutzfeld Jakob waarvan wordt aangenomen dat die veroorzaakt is door BSE-besmet rundvlees.

Een verband tussen Creutzfeld Jakob en BSE, ziekten die beide het hersenweefsel aantasten, werd voor het eerst publiekelijk gelegd in maart 1996. Dat leidde tot een Europese blokkade voor Brits rundvlees. Europese vleesproducenten en -verwerkers kampen sindsdien met dalende afzet omdat consumenten minder rundvleesprodukten kopen uit vrees voor besmetting. Groot-Brittannië en Zwitserland hebben tot nog toe de meeste gevallen gemeld van met BSE besmette runderen. Het Duitse ministerie van Landbouw kondigde vorige maand aan 5100 uit Groot-Brittannië geïmporteerde runderen te zullen slachten en vernietigen. (AP)