Ogata wijst op nood gevluchte Hutu's in Zaïre

TINGI TINGI, 10 FEBR. De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Sadako Ogata, heeft het afgelopen weekeinde een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp Tingi Tingi, aan de rand van de gevechtszone in Oost-Zaïre, waar meer dan 120.000 Rwandese Hutu-vluchtelingen vastzitten.

Het gaat om Hutu's die zich eind vorig jaar niet hebben gevoegd bij de honderdduizenden die toen naar Rwanda terugkeerden, maar in plaats daarvan verder naar het westen zijn gevlucht.

Ogata zei dat de vluchtelingen in Tingi Tingi, ongeveer 250 kilometer ten zuidoosten van Kisangani, eveneens naar huis moeten terugkeren, maar dat nog onduidelijk is hoe en op welke voorwaarden. Ze wees erop dat de snel naderbij komende frontlinie een bedreiging voor hen vormt.

Het kamp in Amisi, zestig kilometer verderop, is al in handen van de rebellen gevallen, en de veertigduizend vluchtelingen zijn onderweg naar Tingi Tingi. (AFP, Reuter)