Nutsbedrijven claimen 10 mln van Multihouse

Zeven nutsbedrijven claimen ongeveer 10 miljoen gulden van het Goudse automatiseringshuis Multihouse. Dit geld dient als schadevergoeding voor het te laat opleveren van het klanteninformatiesysteem Numis-2000 en vooruitbetaalde rekeningen. Dit heeft mr. F. Mutsaerts, de advocaat van de zeven nutsbedrijven, bekendgemaakt.

Donderdag bepaalde het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep dat Multihouse in gebreke is gebleven. Daarmee vernietigde het hof de uitspraak in kort geding van juli vorig jaar, waarin de rechter de nutsbedrijven - onder meer Frigem, EDON, PNEM en Obragas - sommeerde tot 4 oktober mee te werken aan de oplevering van de herziene versie van het automatiseringssysteem. De nutsbedrijven gaven gehoor aan die oproep, maar lieten eind oktober weten verdere medewerking te weigeren. Multihouse reageerde getergd. Volgens het bedrijf voldeed het systeem wel aan de afgesproken kwalificaties.

Conform de uitspraak van de rechter zouden de nutsbedrijven volgens Multihouse 100.000 gulden moeten betalen voor elke dag die zij het systeem weigerden. Door de uitspraak van het gerechtshof komt die clausule te vervallen. Multihouse werkt sinds 1991 aan de ontwikkeling van Numis-2000.

Hoeveel in het project is geïnvesteerd, is onduidelijk. Multihouse houdt het op 13 miljoen gulden. Maar volgens Mutsaerts ligt het bedrag veel hoger. De advocaat van de nutsbedrijven spreekt van 25 à 30 miljoen gulden.