Noodlanding Boeing Transavia

AMSTERDAM/NEURENBERG, 10 FEBR. Met honderdvijftig Nederlandse wintersporters aan boord heeft een Boeing 737 van Transavia Airlines zaterdag rond het middaguur een geslaagde noodlanding gemaakt op het vliegveld van het Duitse Neurenberg.

Het toestel was op weg van het Oostenrijkse Salzburg naar Amsterdam. De honderdvijftig Nederlandse inzittenden waren op de terugreis van een wintersportvakantie. Ongeveer een half uur na het opstijgen begon het toestel hevig te schudden. De trillingen werden in eerste instantie toegeschreven aan de turbulentie in de lucht, maar toen het schudden aanhield besloot de gezagvoerder over te gaan tot een noodlanding op Neurenberg.

Na een “rustig verlopen” landing werd vastgesteld dat de rechterpunt van het horizontale staartvlak van de Boeing was beschadigd. Over de oorzaak van het defect tast Transavia nog in het duister. “De schade moet tussen Salzburg en Neurenberg zijn ontstaan, want zo'n defect zou tijdens de inspectie voor vertrek zijn opgemerkt,” zegt een woordvoerder van de vliegmaatschappij.

Medewerkers van de Nederlandse en de Duitse luchtvaartdienst begonnen gisteren met een grondige inspectie van het toestel. Daarover konden vandaag nog geen nadere mededelingen worden gegeven.

De gedupeerde Nederlandse wintersporters zijn zaterdagavond laat met bussen teruggekeerd in Amsterdam.

Mede om die reden werd de noodlanding van de Boeing pas daarna bekendgemaakt. “Wij wilden niets naar buiten brengen voordat de passagiers veilig en wel op Schiphol waren. Bovendien waren er zaterdag geen inspecteurs beschikbaar op vliegveld Neurenberg. Wij wilden derhalve niet uitgaan van indianenverhalen”, aldus de woordvoerder.