NKF verwacht forse daling winst

Kabelfabrikant NKF Holding uit Delft verwacht dit jaar zwaar weer. De onderneming, sinds maart vorig jaar op eigen benen, acht de kans reëel dat de nettowinst in 1997 aanzienlijk onder het niveau van 1996 zal blijven.

Het pessimisme houdt verband met de prijsdaling op de Duitse kabelmarkt in de eerste helft van januari 1997. Deze daling was volgens de onderneming nog dramatischer dan verwacht.

NKF ziet geen kans de plotselinge prijsdalingen te compenseren door evenredige kostenverlagingen. Niettemin zijn maatregelen getroffen om de prestaties van de Duitse dochterbedrijven te versterken. Dat gaat ten koste van 110 arbeidsplaatsen in de telecombedrijven in Keulen en Neurenberg. In Berlijn, waar een energiekabelfabriek is gevestigd, verdwijnen nog eens vijftig banen.

Volgens het bedrijf valt moeilijk te voorspellen hoe lang de prijserosie in Duitsland duurt. Desondanks houdt de raad van bestuur voor dit jaar rekening met aanzienlijke invloed op de winstgevendheid. De aandeelhouders reageerden navenant. Op de Amsterdamse effectenbeurs duikelde koers van het aandeel vanochtend met 13,60 gulden naar 59,90 gulden.