Krajicek niet gewenst door ploeggenoten

BOEKAREST, 10 FEBR. Richard Krajicek is niet zonder meer welkom in de Nederlands Davis-Cupploeg voor de kwartfinale tegen de Verenigde Staten. De Wimbledon-kampioen deed dit weekeinde niet mee tegen Roemenië. Hij is begin december aan zijn knie geopereerd en maakt deze week in Dubai zijn rentree na een revalidatie van twee maanden.

Omdat hij in Boekarest ontbrak, heeft Krajicek met bondscoach Stanley Franker afgesproken dat hij ook de rest van het seizoen niet beschikbaar is. De enige uitzondering werd gemaakt voor een eventuele promotie-degradatiewedstrijd, die Nederland door de zege op Roemenië niet hoeft te spelen.

Franker bleek gisteren desgevraagd niet geneigd alsnog een poging te wagen om Krajicek over te halen zich beschikbaar te stellen. “Hij voerde goede argumenten aan. Dat respecteer ik. Het zou weinig professioneel zijn om hem nu alsnog te selecteren. Tenzij zijn teamgenoten hem zullen smeken om te spelen.”

Die smeekbede kwam gisteravond niet van aanvoerder Paul Haarhuis. “We hebben het hier met dit team moeten doen en zullen het met dit team moeten doen tegen Amerika.” Zou Nederland tegen de VS niet meer kans hebben met een Krajicek in topvorm, werd Haarhuis gevraagd. “Wanneer was Krajicek voor het laatst in topvorm voor de Davis Cup?”, reageerde Haarhuis. Krajicek won in 1994 in Rotterdam van Pete Sampras. “Maar toen stonden we wel op vrijdag al met 2-0 achter”, zei Haarhuis.

Voor Eltingh is de discussie over het wel of niet meespelen van Krajicek niet meer nodig. Hij hanteert het standpunt 'afspraak is afspraak'. Jan Siemerink heeft daarentegen geen enkele moeite met een eventuele selectie van Krajicek. “We spelen in de week daarvoor allemaal in Key Biscayne in Florida. Dus het lijkt me voor Krajicek geen grote extra inspanning om daarna ook Davis Cup te spelen.”

De kwartfinale tegen Amerika is op 4, 5 en 6 april. De Amerikanen wonnen dit weekeinde zonder hun toppers van Brazilië, maar Pete Sampras en Andre Agassi hebben zich persoonlijk bemoeid met de keuze van de locatie voor de ontmoeting en lijken derhalve bereid tegen Nederland mee te doen.

De overige drie kwartfinale-duels in het Davis-Cuptoernooi zijn: Australië-Tsjechië, Italië-Spanje, Zuid-Afrika-Zweden. Twee maanden na de verovering van de Davis Cup is de Franse ploeg op Australisch gras hard onderuitgegleden. In Sydney verloren de Fransen met 4-1.

Ook Duitsland en Rusland verdwenen uit het toernooi. Zonder Becker en Stich was Duitsland kansloos op het gravel in Mallorca. Spanje, met de nieuwe helden Carlos Moya en Albert Costa, gaf alleen het dubbelspel af, 4-1. Rusland, zonder Kafelnikov en Volkov, ging in Durban tegen Zuid-Afrika ten onder, 3-1. Het laatste enkelspel werd niet gespeeld.

Tsjechië boog thuis tegen India de achterstand van 2-1 om in winst met 3-2. Korda versloeg Paes en kondigde na zijn zege aan dat hij zijn laatste Davis-Cupduel had gespeeld. “Davis Cup-wedstrijden zijn te veeleisend”, zei Korda. “De druk is te groot. Het is slopend, uitputtend. Ik stop op mijn hoogtepunt.”