Hoe de keuze op Adelmund viel

Beslissingen in de politiek vallen soms op de vreemdste plekken. Neem de keuze van de PvdA voor Karin Adelmund als opvolger van Felix Rottenberg. Die keuze viel in de auto van fractievoorzitter Jacques Wallage. Hoe dat zo? Het geval wil dat Wallage (Haarlem) op Binnenhofse dagen samen met vice-voorzitter Ruud Vreeman (Heemstede) naar Den Haag reist.

Die dinsdag in november had Wallage een gewichtig gespreksonderwerp. Felix Rottenberg had hem de avond ervoor zijn vroegtijdig vertrek als partijvoorzitter bekendgemaakt. “Wat vind jij Ruud, wie moet het worden?”, vroeg Wallage vanachter het stuur van zijn Volvo. “Ik vind Karin Adelmund een hele goeie”, zei zijn reisgenoot. “Dat is toevallig, dat is ook mijn idee”, reageerde de chauffeur. Nog diezelfde dag confronteerde Vreeman zijn collaga-Kamerlid Adelmund bij overval met de voorkeur van de partijtop. De rest is bekend: Adelmund aarzelde, woog en besloot tot een dubbelfunctie (voorzitter/Kamerlid). Dezer dagen voert ze een bescheiden campagne door het land. De tegenkrachten zijn dan ook gering: vijf PvdA'ers die, behalve plaatselijke of lokale activiteiten, geen credits van formaat hebben. Na Ien van den Heuvel (Rooie Vrouwen) en Marjanne Sint (bedrijfsleven) wordt de voormalige federatiebestuurder van de FNV de derde vrouw die leiding geeft aan de PvdA.

Adelmund resideert straks aan de Herengracht. Vorige maand sloot de partij een contract om het vroegere pand van de onderwijsbond Abop te betrekken. Het contract is aangegaan voor drie jaar. Op het partijcongres van komend weekeinde moeten de leden beslissen of het partijbureau wordt gevestigd in Den Haag. Die overplaatsing ligt in de partij gevoelig. Felix Rottenberg en voor hem Max van den Berg ageerden vanaf het partijbureau in Amsterdam sterk tegen de Binnenhofse krachten in Den Haag. Menigeen in de partij vindt bovendien dat Amsterdam als hoofdstad van het land de vestigingsplaats van de sociaal-democratie behoort te blijven. Adelmund moet al direct kiezen: voor Den Haag (waar ze werkt) of voor Amsterdam (waar ze woont).

    • Kees van der Malen