G7 wil opmars Amerikaanse dollar stuiten

BERLIJN, 10 FEBR. Het huidige niveau van de dollar tegenover de Duitse mark en de Japanse yen is bevredigend, maar een verdere stijging van de Amerikaanse munt is niet welkom. Dit hebben de ministers van financiën en centrale-bankpresidenten van de zeven grootste industrielanden (G7) dit weekeinde laten weten.

De uitspraken komen na de forse koersstijging die de dollar de laatste maanden heeft doorgemaakt tegenover de yen en de Europese valuta's. “We denken dat de majeure wanverhoudingen op de valutamarkt zijn gecorrigeerd,” zei de Amerikaanse minister van financiën Rubin na afloop van de bijeenkomst. De bewindslieden gaven een gemeenschappelijke verklaring uit met die strekking. De 'wanverhoudingen' verwezen naar de zeer lage dollarkoers van 1,51 gulden en 80 yen in april 1995, die sindsdien is gecorrigeerd. Vanmorgen noteerde de dollar 1,86 gulden, even hoog als 3 jaar geleden en een koersstijging van zo'n 20 procent sinds 1995. Tegenover de yen noteert de dollar bijna 124 yen, de hoogste koers in bijna vier jaar en een stijging van 50 procent sinds het dieptepunt in 1995.

De wenselijke dollarkoers is “geen kwestie van een precies niveau. De huidige situatie is min of meer acceptabel,” zei Bundesbank-president Tietmeyer. In de gezamenlijke verklaring zei de G7 dat de wisselkoersen “de fundamentele economische kenmerken” van de onderlinge economieën moeten weerspiegelen, en dat “overmatige beweeglijkheid van de wisselkoersen onwenselijk” is.

De Duitse minister van financiën Waigel zei na afloop dat de verklaring van de G7 in Berlijn niet vergelijkbaar was met het zogenoemde Louvre-akkoord uit 1987, toen de grote industrielanden een scherpe val van de dollar een halt toeriepen met de overeenkomst dat er een bandbreedte van de Amerikaanse munt tegenover de yen en de mark zou worden gehanteerd, die met interventies van de centrale banken op de valutamarkt werd verdedigd. Tietmeyer en de Britse minister van financiën Clarke zeiden wel dat er overlegd zou worden over te ondernemen gezamenlijke acties als de wisselkoersen te ver buiten de waarden zouden komen die verenigbaar zijn met de fundamentele economische kenmerken. Op de valutamarkt viel de dollar vanmorgen licht terug. De hectische handel die voor vandaag werd verwacht, bleef uit. (AP, DPA, Reuter)