Frankrijk krijgt vierde extreme burgemeester

PARIJS, 10 FEBR. Het Front National heeft de verkiezingen in de Zuidfranse stad Vitrolles gewonnen. Met 52,5 procent van de stemmen haalde de partij van extreem-rechts de absolute meerderheid en mag de burgemeester en de wethouders leveren.

Voor traditioneel links en rechts in Frankrijk is de uitslag een teken aan de wand. “Extreem gevaarlijk”, oordeelt de socialist Michel Vauzelle, burgemeester van Arles en partijleider in het departement Bouches-du-Rhône. De conservatieve minister van Stadszaken, Jean-Claude Gaudin, tevens burgemeester van Marseille, ziet in de uitslag “een bewijs van het echec van een archaïsche manier van politiek bedrijven en een verstedelijking die te veel aan cliëntelisme is gekoppeld”.

Na de overwinning in Vitrolles, nabij Marseille, bestuurt het Front National nu vier steden in Zuid-Frankrijk. Bij de verkiezingen van 1995 gingen Toulon, Orange en Marignane over in handen van de partij van Jean-Marie Le Pen. Nice wordt bestuurd door een ex-FN-burgemeester die is overgestapt naar president Chiracs neo-gaullistische RPR-partij.

De uitslag in Vitrolles is een doorbraak voor het Front National. Het is de eerste keer dat een stadhuis met een absolute meerderheid werd veroverd. Tot nu toe kon het FN alleen winnen dankzij verdeeldheid tussen rechts en links: de burgemeesters van Toulon en Marignane wonnen met 37 procent van de stemmen, die van Orange met slechts 87 stemmen verschil. Voor Bruno Mégret, de tweede man van het Front National, die onverkiesbaar was in Vitrolles wegens te hoge campagne-uitgaven de vorige keer, betekent deze zege van zijn echtgenote “dat het Front National de bevolking kan verenigen. Dat zullen we volgend jaar ook doen bij de parlementsverkiezingen”. Landelijke kopstukken van de centrum-rechtse regeringscoalitie wijten de FN-zege aan “de incompetentie van de socialisten”, die met de zittende burgemeester Anglade een omstreden kandidaat stelden.

Daniel Vaillant, tweede man van de Parti Socialiste, zegt dat de uitslag ook veel te maken heeft met de “meer dan dubbelzinnige houding van de regeringspartijen, waarvan de volksvertegenwoordigers meer dan eens heulen met het Front National”. In Dreux bij Parijs slaagde de strategie van het 'Republikeinse Front' wel: een socialist trok zich terug ten gunste van de rechtse kandidaat die het FN versloeg.

    • Marc Chavannes