Filmproducent Hans Klap (52) overleden

AMSTERDAM, 10 FEBR. Tijdens zijn verblijf in Rotterdam in verband met het International Filmfestival is vrijdagnacht de Nederlandse filmproducent Hans Klap (52) aan een hartaanval overleden. Na in 1970 te zijn afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie, werkte Klap als produktieleider aan tientallen Nederlandse speelfilms mee.

Zelf produceerde hij ondermeer De laatste trein/Blokpost (Erik van Zuylen, 1975) en als uitvoerend producent voor Rob Houwer Het bittere kruid (Kees van Oostrum, 1985).

Klap was lange tijd voornamelijk actief in beleidsfuncties. Zo behoorde hij tot een driemanschap dat de directie voerde over de Nederlandse Film- en Televisieacademie (1978-84), was adjunct-directeur van FilmNet (1985-89), volgde Ryclef Rienstra op als directeur van het Fonds voor de Nederlandse Film, totdat dit fuseerde met het Productiefonds tot het Nederlands Fonds voor de Film en Rienstra terugkeerde uit het buitenland (1989-93), stond aan de wieg van het MEDIA-project Documentary en was enige tijd secretaris-generaal van dit Europese fonds voor de stimulering van documentaire films en fungeerde sinds 1994 als directeur van het Amsterdamse kinderfilmfestival Cinekid.

De laatste tijd nam Klap weer zijn oude ambacht op en produceerde vorig jaar een zesdelige kinderserie van Ate de Jong voor de VPRO. Hij bereidde een speelfilm van Hans Hylkema voor (No vas!) over de moord op de IKON-journalisten in El Salvador en presenteerde op de Cinemart van het Rotterdamse filmfestival Do svidanja Pawel, een in Rotterdam en St. Petersburg op te nemen speelfilm van Rosemarie Blank.