Filmfestival Rotterdam weer gegroeid

ROTTERDAM, 10 FEBR. De 26e editie van het International Filmfestival Rotterdam heeft met 215.000 verkochte plaatskaarten, vijftien procent meer betalende bezoekers getrokken dan in 1996. De bruto recette steeg zelfs met twintig procent tot 1,2 miljoen gulden.

Het International Filmfestival Rotterdam is in zakelijk opzicht een eclatant succes geworden voor de debuterende directeur Simon Field. Niet alleen werden de huisrecords van het uit zeven zalen bestaande, voor het eerst aan het festival deelnemende, bioscoopcomplex Pathé gebroken, ook de andere festivalzalen zaten weer voller dan in het verleden.

Zaterdagmiddag werden in het Rotterdamse Maastheater de prijzen uitgereikt van het gisteren afgesloten festival. Net als de beide voorgaande jaren gingen twee van de drie zogenaamde Tiger Awards, bestemd voor eerste of tweede films van relatief onbekende regisseurs, naar Aziatische produkties. De tijgerwinnaars waren dit jaar Amir Karakoelov uit Kazachstan voor Last Holiday (Poslednije kanikoeli), Hong Sang-Soo uit Zuid-Korea voor The Day a Pig Fell into the Well (Daijiga umule pajinna) en de Brit Patrick Keiller voor Robinson in Space. Andere favorieten voor de Tiger Awards, Suzaku van de Japanse Naomi Kawase en Frozen (Jidu hanleng) van de Chinees 'Wu Ming' (een om politieke redenen gekozen gelegenheidspseudoniem), moesten het respectievelijk doen met een prijs en een eervolle vermelding van de internationale persjury. De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) gaf zijn prijs, bestemd voor een nog niet voor distributie in Nederland aangekochte film, aan de Franse produktie Irma Vep van Olivier Assayas en vermeldde eervol de Koreaanse film A Petal (Kyotip) van Jang Sun-Woo. De Citroën Award voor de favoriet van het festivalpubliek werd toegekend aan de Australische film Shine van Scott Hicks.

    • Hans Beerekamp