Duits protest tegen extreem-rechts na dood van punker

BONN, 10 FEBR. In het Oostduitse Magdeburg hebben gisteren vijfhonderd linkse jongeren gedemonstreerd tegen het geweld van extreem-rechts nadat een 17-jarige punker zaterdag was doodgestoken. De politie kan over de dader nog niets meedelen.

“We sluiten niet uit dat de moord is gepleegd door iemand uit rechtse kring, maar het kan ook een roofoverval zijn geweest”, zei Lothar Schirmer, woordvoerder van de politie in Magdeburg vanmorgen desgevraagd.

De moord vond plaats in Neu-Olvenstedt, een grote nieuwbouwwijk van Magdeburg, de hoofdstad van de deelstaat Saksen-Anhalt. De 17-jarige Frank Böttcher was 's nachts met de tram naar het ziekenhuis gereden om zich aan een rattenbeet te laten behandelen. In het ziekenhuis zei jongen dat hij onderweg in de tram door drie jonge mannen, die eruit zagen als skinheads, was lastiggevallen. Getuigen hebben dit bevestigd. Wat er na zijn vertrek uit het ziekenhuis is gebeurd weet niemand. Tegen vier uur 's morgens vond een voorbijganger de jongen die bloedend op de grond lag. Hij overleed een uur later in het ziekenhuis aan de gevolgen van messteken en een schedelbasisfractuur.

De politie stelde onmiddellijk een onderzoek in, maar tot nog toe zonder resultaat. “We zoeken naar de dader in de rechtse beweging, in linkse organisaties. Ook valt een roofoverval niet uit te sluiten”, zegt politiewoordvoerder Schirmer. In dezelfde nacht zijn in de buurt van de misdaad kort na elkaar twee mensen beroofd.

Matthias Gärtner, een van de organisatoren van de 'anti-fascistische' demonstratie in Magdeburg, houdt voorlopig een slag om de arm. “Er bestaat bij de politie nog twijfel over de dader, maar wij vermoeden dat het skinheads waren”, zegt Gärtner. Hij noemt Neu-Olvenstedt, waar de moord plaatsvond, een sociale brandhaard. Enkele jaren geleden werd in deze wijk ook een Iro vermoord, de bijnaam voor punks die een hanenkam (Irokäseschnitt) dragen. De wijk is volgens Gärtner een “broeinest van skinheads waar jongeren die er anders uitzien niet alleen durven te lopen”.

In 1992 bestormde een groep van zestig bewapende skinheads een verjaardagsfeest van punkers in Neu-Olvenstedt en sloegen een 23-jarige jongen dood. Vijf rechtse jongeren werden tot straffen van twee tot zes jaar veroordeeld. In 1994, met Hemelvaartsdag, bedreigden skinheads op klaarlichte dag tientallen buitenlanders in de binnenstad. “Dit gebeurde onder het toeziend oog van de politie”, aldus Gärtner. De toenmalige politiecommissaris Antonius Stockmann, schreef het buitensporige gedrag van de skinheads toe aan “een ongelukkige werking van alcohol en zon”. Minister-president Reinhard Höppner dacht er anders over en ontsloeg de commissaris vanwege “het falen van het politie-apparaat over de hele linie”. Ook toen verdwenen gearresteerde skinsheads voor enkele jaren in de gevangenis.