Dode bij bomaanslag Spanje bij militaire basis

MADRID, 10 FEBR. Bij een bomaanslag in de Zuid-Spaanse stad Granada is vanochtend een dode gevallen. In Spaans Baskenland lopen de spanningen op als gevolg van de dood van een ETA-gevangene en de arrestaties van een aantal leden van de politieke arm van de ETA.

De bomaanslag wordt toegeschreven aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Een zware autobom werd vanochtend tot ontploffing gebracht op een uitvalsweg naar een militaire luchtmachtbasis in Granada. Op het moment van de explosie passeerde een autobusje met een aantal werknemers van de basis. Een van de inzittenden, een kapper, was op slag dood. In totaal raakte tien mensen gewond, van wie drie ernstig. Voor het leven van een van hen wordt gevreesd. De explosie zorgde voor aanzienlijke schade aan de omliggende gebouwen.

Hoewel de verantwoordelijkheid voor de aanslag nog moet worden opgeëist, draagt de autobom alle sporen van het werk van een terreurcommando van de ETA. Met explosieven volgeladen auto's tot ontploffing brengen is een van de meest gebruikte methodes van de ETA bij aanslagen.

De spanningen in Baskenland liepen de afgelopen dagen hoog op als gevolg van de dood van een ETA-gevangene. De man, die twee jaar in voorarrest zit op verdenking van medewerking aan een terreurcommando, werd afgelopen vrijdag dood in zijn cel in een Madrileense gevangenis aangetroffen. De gevangene, die aan zware depressies leed, zou zichzelf hebben verhangen. Een afscheidsbrief en het ontbreken van sporen van geweld wezen volgens officiële verklaringen op zelfmoord. De handen en de voeten van de man blijken evenwel vastgebonden te hebben gezeten met schoenveters, terwijl zijn handen op de rug warengebonden met een halsdoek.

De gevangenis-autoriteiten sloten vanochtend uit dat er andere personen bij de dood van de gevangene betrokken waren. De man zou zichzelf hebben vastgebonden om zijn zelfmoord te vereenvoudigen, aldus de verklaring. In het Spaanse parlement heeft de linkse oppositie-combinatie Izquierda Unida de regering inmiddels om opheldering van de kwestie gevraagd.

De gebeurtenissen leidde dit weekeinde tot een intensievering van de straatrellen op verschillende plaatsen in de regio's Baskenland en Navarra. Gewapend met molotow-cocktails richtten groepen jonge ETA-sympathisanten vernielingen aan en stichten paniek onder carnavalsvierders. Drie omstanders raakten zwaar gewond als gevolg van brandwonden. De politie verrichtte 37 arrestaties.

Tot de onrusten hebben de arrestatie van vijf leden van het bestuur van Herri Batasuna (HB) bijgedragen Herri batasuna is de politieke arm van de ETA. Justitie heeft de complete, 25 man tellende politieke top van HB opgeroepen voor de Spaanse Hoge Raad te verschijnen op beschuldiging van medewerking aan een gewapende bende. Omdat de verdachten weigeren voor te komen is tot arrestatie overgegaan. Verwacht wordt dat komende dagen ook arrestatiebevelen zullen worden uitgevaardigd tegen de bestuursleden die nog op vrije voeten zijn.

Bij de oplopende spanningen wordt in toenemende mate gevreesd voor het lot van José Antonio Ortega Lara, de medewerker van een gevangenis die nu al meer dan een jaar gelden door de ETA werd ontvoerd. Bij de verschillende rellen in Baskenland riepen ETA-volgelingen hun organsatie op de gijzelaar af te schieten. Deze week vindt overleg plaats tussen de nationalistische regio-president van Baskenland en de premier Aznar om over de situatie te overleggen.

    • Steven Adolf