Bokser McCall rijp voor psycholoog na bizarre nederlaag

LAS VEGAS, 10 FEBR. Is Oliver McCall een goede toneelspeler of een slechte bokser? De Amerikaan maakte dit weekeinde een farce van de strijd om de vacante wereldtitel in het zwaargewicht van de World Boxing Council (WBC). Tegen de Brit Lennox Lewis liep de Amerikaanse bokser weerloos door de ring. De scheidsrechter staakte het schijngevecht in de vijfde ronde.

Een dag na de bizarre partij gaf de Amerikaan tekst en uitleg. Zijn gedrag noemde hij een weloverwogen strategie. Die had hij afgekeken van Mohammed Ali. De legendarische bokser gebruikte dezelfde tactiek twintig jaar geleden in zijn gevecht tegen George Foreman. “De scheidsrechter had de wedstrijd niet moeten stoppen, want ik was in staat me te verdedigen”, zei McCall. “Ik ben niet in elkaar geslagen. Alleen de arbiter kwam tot de conclusie dat ik niet verder wilde.”

Lewis dacht even dat McCall hem in de maling nam, maar zijn achterdocht maakte later plaats voor medelijden. “Ik dacht dat McCall een spelletje speelde. Ik ging maar door omdat ik geen risico wilde nemen. Maar het is duidelijk dat Oliver grote problemen heeft. Ik denk dat zijn carrière over is.”

Ook promotor Don King en trainer George Benson waren van mening dat hun pupil getroffen werd door een zenuwinzinking. Boksofficial Marc Ratner maakte na afloop bekend dat McCalls gage - bijna vijf miljoen gulden - niet zal worden uitgekeerd. De bokser moest eerst worden onderzocht door een dokter. Ook na de verklaring van McCall weigerde de organisatie om het bedrag vrij te geven. Een commissie moet hierover beslissen.

McCall verbleef de aflopen achttien maanden in een afkickcentrum om te genezen van zijn drugsverslaving. Op zijn dertiende jaar gebruikte hij voor het eerste verboden middelen. Na diverse arrestaties besloot hij zich te laten behandelen. Met het titelgevecht wilde hij een nieuwe start. Hij vindt nu dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen. “Mohammed Ali heeft wel zijn strategie kunnen uitvoeren. Ali is een legende en Oliver McCall is niks.”

Zijn optreden tegen Lewis zal McCalls reputatie beslist geen goed doen. In de eerste drie ronden van de partij om de WBC-wereldtitel, die Mike Tyson onlangs vrijwillig ter beschikking stelde, kreeg de Brit nog wel wat tegenstand. In de vierde ronde probeerde de Amerikaan zijn opponent voortdurend te ontwijken. Aan het eind daarvan liep hij huilend naar zijn hoek. “Het hoorde allemaal bij mijn plan”, beweerde McCall, die in 1994 ten koste van Lewis de titel veroverde. “Bovendien ben ik altijd emotioneel in de ring. Toen ik huilde dacht ik even aan mijn dochtertje die onlangs is overleden. Maar ik wilde doorgaan. Ik probeerde mezelf op te laden. Ik wist dat ik de kracht terug zou krijgen.”

De scheidsrechter was daar niet overtuigd. Tijdens het gevecht vroeg hij McCall herhaaldelijk of deze de wedstrijd wel wilde voortzetten. “Het leek wel of hij een knock-out wilde krijgen”, zei arbiter Lane na afloop. “Ik wist dat er iets aan de hand was, want hij maakte helemaal geen aanstalten te gaan vechten. Hij bleef echter maar roepen dat hij wilde boksen. Misschien moet hij maar eens met een psycholoog gaan praten.” (Reuter/AFP)