Betoging Bern tegen beleid nazi-goud

BERN, 10 FEBR. Enkele duizenden Zwitsers hebben zaterdag in Bern gedemonstreerd tegen het regeringsbeleid met betrekking tot het nazi-goud en de slapende rekeningen van Holocaust-slachtoffers.

De demonstratie was georganiseerd door katholieke groeperingen. De deelnemers riepen de regering op haast te maken met het stichten van een compensatiefonds voor joodse slachtoffers.

Drie grote Zwitserse banken hebben vorige week zo'n fonds in het leven geroepen, ter waarde van 100 miljoen franc (130 miljoen gulden), als een humanitaire geste. Maar de regering in Bern wil wachten op de eerste resultaten van het historische onderzoek naar het Zwitserse oorlogsverleden, dat wordt uitgevoerd door de commissie-Bergier.

Het Zwitserse bedrijfsleven heeft zondag, na een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken, Flavio Cotti, en met bestuursleden van de Nationale Bank, toegezegd mety 100 miljoen franc te zullen deelnemen aan het banken-fonds. (Reuter, AP)