Bekritiseerde Westerveld de bekerheld

ROTTERDAM, 10 FEBR. Eind november ontbood Vitesse-trainer Leo Beenhakker, inmiddels in functie als technisch directeur, doelman Sander Westerveld in zijn kantoortje. De 22-jarige sluitpost, overgenomen van FC Twente, maakte zijn belofte in het eerste deel van het seizoen niet waar. Te vaak verloor hij punten voor Vitesse door slordigheden of blunders. Beenhakker verzekerde Westerveld dat hij nog steeds vertrouwen had in de jonge doelman. “Maar”, sprak hij dreigend, “er is een grens, Abe Knoop doet het in het tweede team uitstekend.”

Met die stok achter de deur stond Westerveld zaterdagavond onder de lat in het bekerduel tegen zijn oude club FC Twente. De keeper, die vanaf zijn veertiende in allerlei jeugdselecties keepte en al op z'n vijftiende werd geafficheerd als de 'toekomstige doelman van Oranje', was in 120 minuten doelpuntloos voetbal de grote uitblinker en stopte in de strafschoppenserie een penalty van Nico-Jan Hoogma, waardoor Vitesse de kwartfinale bereikte van het bekertoernooi. Ondanks het feit dat FC Twente in het Diekman-stadion de betere ploeg was en de beste kansen kreeg.

Na het gesprek met Beenhakker heeft Westerveld nog weleens teruggedacht aan Stanley Menzo, wiens teloorgang werd ingeluid in de UEFA-Cupwedstrijd tegen Auxerre. Voor dat duel stak Louis van Gaal toen ook de waarschuwende vinger op. Hij mocht geen fout meer maken, anders was het afgelopen. Menzo maakte een blunder waardoor Ajax werd uitgeschakeld en moest plaatsmaken voor Van der Sar. Het was logisch dat Westerveld meer krediet kreeg van Beenhakker. Hij is nog jong.

Westerveld is altijd onderwerp van gesprek geweest bij de zogenaamde kenners. Keeperstrainers als Frans Hoek en Piet Schrijvers prezen hem de hemel in. Zijn voormalige trainer Issy ten Dinkelaar vindt dat hij meer innerlijke rust moet uitstralen. En zijn huidige oefenmeester Nico van Zoghel is van mening dat hij zich niet moet laten beïnvloeden door de criticasters. Tijdens de wedstrijd tegfen RKC, vlak voor de winterstop, riep het Arnhemse publiek om tweede doelman Abe Knoop.

Tegen FC Twente maakte Westerveld veel goed door een hoofdrol op te eisen. Er lag een donkere schaduw over de bekerwedstrijd door de dood, eerder die dag tijdens een juniorenwedstrijd, van Twente's technisch coördinator Jan Morsing. Hij was 58 jaar. Westerveld kende Morsing goed uit zijn tijd bij Twente. Hij had het bericht tijdens de wedstrijd van zich kunnen afzetten, maar na afloop besefte hij wat er was gebeurd. “Daarom reageerde ik ook niet zo uitbundig op onze overwinning”, zei de keeper. De zege was vooral een opsteker voor de nieuwe trainer van Vitesse, Henk ten Cate.

De nummer vijftien uit de eerste divisie, Helmond Sport, bereikte ook de kwartfinale. Het won met 4-2 bij Heracles dat eerder in het toernooi Ajax uitschakelde. Het was een interessante wedstrijd in Almelo. Lang ging het gelijk op. Bij 2-2 werden binnen vijf minuten twee spelers van Heracles met hun tweede gele kaart uit het veld gestuurd, Smeets en Vink. Na afloop vond Heracles-trainer Gerard Marsman dat arbiter Van Egmond te snel naar de kaarten had gegrepen.

Met twee man minder kwam Heracles vervolgens te kort tegen de bezoekers. Bovee en Gerritsen. Laatstgenoemde, ex-Ajacied en NAC, was de uitblinker bij Helmond Sport. Hij maakte twee doelpunten. “We hebben hard gewerkt, maar hadden geen geluk”, was het commentaar van verliezend trainer Marsman. Heracles liep overigens in de vijf bekerduels van dit seizoen vijf rode kaarten op. Leferink werd zelfs twee keer uit het veld gestuurd, tegen De Graafschap en IJsselmeervogels.

Heerenveen-NEC was 80 minuten niet om aan te zien. De late doelpunten van Hansma en Kornejev temperden de fluitconcerten van de Friese supporters. Na de Elfstedentocht ligt er mogelijk voor de Friezen weer een volksfeest in het verschiet. “Met een beetje geluk komen we heel ver. Het is dan wel zaak dat we in de kwartfinales niet tegen PSV of Feyenoord loten”, aldus trainer Foppe de Haan.

Dat kleine clubs ook lastig kunnen zijn, bleek zaterdagavond. NEC was lang de gelijke van thuisclub Heerenveen. Twee hoekschoppen brachten in de slotfase de beslissing. Hansma kopte in de 80ste minuut via de ongelukkige Pothuizen raak (1-0) en tien minuten later kwam de bal na een hoekschop bij wisselspeler Echteld terecht. Hij speelde Kornejev aan die raakschoot. NEC-trainer Wim Koevermans had zijn spelers gewaarschuwd dat Heerenveen met de corners zou toeslaan. “Er wordt dan altijd een speler uitgeblokt. Hansma had zich voordat de eerste goal viel al eerder in de voorste linie gemeld. Jammer, dat er niet naar me werd geluisterd.”

Er moeten in de achtste finale van het bekertoernooi nog drie wedstrijden worden gespeeld: PSV-AZ (woensdag), Willem II-FC Groningen (woensdag) en De Graafschap-Roda JC (19 februari).