Amazone gebonden aan de stal

Amazone Anky van Grunsven mag tot nader order haar wedstrijdpaarden niet vervoeren. De wereldkampioene dressuur woont in Gemert, een plaats in het oosten van Brabant dat getroffen is door de varkenspest. Het ministerie van Landbouw verzocht de winnares van de zilveren olympische medaille om het goede voorbeeld te geven en haar standplaats voorlopig niet te verlaten. Daardoor mist Van Grunsven deze maand mogelijk de wereldbekerwedstrijd in Parijs. Trainer-coach Sjef Janssen spreekt van “een eventuele catastrofe”.

Zwaar gedupeerd?

Janssen: “Dat mag je wel zeggen. Nu gaat het eerlijk gezegd nog wel, maar als ik alle radio- en tv-berichten mag geloven kan deze situatie nog wel zo'n zes tot acht weken duren. Mocht dat gebeuren dan kunnen we die wereldbeker wel op onze buik schrijven, onze voorbereiding valt in dat geval volledig in het water. Op 23 februari staat de eerste wedstrijd op het programma. De paarden hebben maanden op stal gestaan en bijna niets gedaan. Het is belangrijk dat ze langzaam maar zeker weer in beweging komen.”

Welke maatregelen hebben jullie zelf moeten nemen?

“Geen. We mogen het erf niet af, noch met de paarden het bos in. Voer en dat soort zaken hebben we gelukkig voldoende in voorraad.”

In de regionale pers zou Van Grunsven het volgende hebben gezegd: “Ik laat mijn internationale carrière niet verpesten door die stomme varkens.”

Klopt dit?

“Daar is inderdaad nogal wat over te doen geweest. Maar eerlijk gezegd is het allemaal wat uit zijn verband gerukt. Een verslaggever van het Brabants Dagblad kwam hier langs en stelde een paar vragen. Vervolgens heeft die meneer het in een totaal verkeerde context geplaatst. Als het goed is heeft hij het gerectificeerd. Vanuit de omgeving kregen we nogal wat boze reacties. Maar de mensen zouden beter moeten weten. Anky heeft veel familieleden in de varkensfokkerij. Ze trekt het zich daarom juist heel erg aan en leeft de laatste dagen enorm mee met die mensen die nu getroffen zijn.”