Aandeel NKF krijgt fose tik na waarschuwing

AMSTERDAM, 10 FEBR. Het aandeel van kabelfabrikant NKF verloor vanmorgen 13,60 gulden op 59,90 na de melding dat de winst over 1997 aanzienlijk onder het niveau van 1996 zal uitkomen. De beurs als geheel handhaafde zich goed.

AMSTERDAM Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een winst van 1,89 punten op 696,14. Bij opening leken de koersen even onderuit te gaan. De aarzeling was vooral het gevolg van de ruim twee cent lagere dollar.

Ook andere kabelproducenten stonden vanmorgen onder druk. Draka noteerde rond het middaguur 3,40 gulden lager op 66,40 gulden. Twentsche Kabel verloor 4,80 gulden op 85 gulden.

Het aandeel Océ-van der Grinten deed het vanmorgen erg goed. Het aandeel boekte een winst van 2,60 gulden op 237,30. Vrijdag was de koers van het aandeel al met meer dan tien gulden opgelopen.

Nutricia leverde vanmorgen 2 gulden in op 277 gulden, waarschijnlijk als gevolg van de problemen met haar Milupa-dochter in Frankrijk. Daar zijn opnieuw produkten uit de schappen gehaald. Vendex deed het goed met een koerswinst van 2,60 gulden op 85,40.

Ook de aandelen in de chemiesector boekten vanmorgen winst. Het aandeel Akzo Nobel steeg met 2,40 gulden naar 278,50 en DSM won 2,60 gulden op 176,80. Het aandeel KLM steeg met een gulden tot 55,80. Evenals de aandelenmarkt was de obligatiemarkt vanmorgen hoger.

De dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten ruim twee cent lager geopend. Handelaren schreven de koersval toe aan de zaterdag uitgegeven verklaring van de zeven belangrijkste industrielanden (G-7). Daarin geven de ministers van Financiën aan dat een verdere koersstijging van de dollar ongewenst is.

De ministers van de VS, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië lieten na afloop van overleg in Berlijn weten dat “de wanverhoudingen die we in 1995 constateerden, zijn verdwenen”.

De dollar raakte in 1995 op historische dieptepunten tegenover onder meer de Duitse mark, de gulden en de Japanse yen. De landen van de G-7 willen de koers nu stabiliseren.

Afgelopen vrijdag sloot de dollar in Europa op 1,8790 gulden, het hoogste peil sinds juni 1994. Vanmorgen bij opening van de Amsterdamse markt noteerde de munt 1,8555 gulden. De koers liep in de loop van de ochtend een fractie op. Ten opzichte van de yen daalde de dollarkoers van 124,60 yen tot 122,80 yen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag fors hoger gesloten. Het Nikkei-koersgemiddelde steeg met 314,13 punten (1,75 procent) tot 18.181,17. Handelaren schreven de koersontwikkeling toe aan berichten dat de Japanse regering steun geeft aan de in moeilijkheden verkerende financiële sector.

De omzet kwam uit op 340 miljoen aandelen. Morgen zijn de financiële markten in Japan gesloten wegens een feestdag.